Prof. univ. dr. Sorin Bocancea: De ce pierde USR
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Prof. univ. dr. Sorin Bocancea a spus că, în opinia sa, USR a fost și este o formațiune politică foarte ambiguă ideologic.

„USR nu a fost o mișcare de dreapta. USR a fost și este și acum o formațiune politică foarte ambiguă ideologic. Acolo ai și de stânga occidentală cu toate aberațiile corectitudinii politice, ai și oameni care susțin un neoliberalism. De aceea ei se și coagulează greu și încep să piardă, pentru că nu au un discurs coerent. Fiți socialiști pe bune sau fiți liberali pe bune!”, a spus prof. univ. dr. Sorin Bocancea în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Ei au încercat, oportunistic, să ciupească și din stânga și din dreapta. Lucrurile acestea nu țin”, a subliniat acesta.

„Progresismul de care vorbesc ei este socialismul în forma actuală. Ei sunt o stângă, combinată cu dreapta, un fel de vișinată de coarne. Adică, ideologic, nu este foarte clar, de aceea nici nu sunt consistenți în ceea ce fac. Asta nu înseamnă că PSD ar fi consistent și coerent pe stânga, nu”, a mai spus Sorin Bocancea.

Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, interviu la DC News

Populismul, mecanism de comunicare politică sau ideologie? Sorin Bocancea: Vine cu soluții de moment, aduce fericirea astăzi, dar este numai o promisiune

Sorin Bocancea, profesor universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași, a explicat de ce populismul nu este o ideologie:

„Din punctul meu de vedere, populismul este o tehnică de propagandă, pentru că a apărut o întreagă literatură, mai ales în ultimii 10 ani, în România, care susține că populismul ar fi o ideologie. Din punctul meu de vedere nu este o ideologie, ci este doar o tehnică de propagandă, iar argumentul meu este următorul: Ideologia propune un model uman, un ideal de viață și un program de fericire, ideologia este un fenomen mai complex, care este prezent în viața individului tot timpul, îl formează pe individ și îi formează opțiuni pe termen lung, pe când populismul vine cu așa-zise soluții rapide, pe moment, și promite fericirea astăzi doar prin realizarea unui singur punct, a unei singure nevoi.

Populismul nu formează oameni convinși, populismul este pur și simplu o tehnică de propagandă prin care se exploatează o problemă momentană, vine cu soluții de moment, aduce fericirea astăzi, dar este numai o promisiune, pentru că modalitățile de rezolvare ale problemei nu sunt tocmai cele corecte“, a spus profesorul Sorin Bocancea. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel