Prof. univ. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu: Fiți parte din schimbarea pe care vreți să o vedeți în medicina de familie! video
Deschiderea oficială a Școlii de Vară Internaționale a Medicilor Rezidenți și Tineri Specialiști în Medicina de Familie, ediția 2024, a avut loc zilele acestea.
Cu ocazia deschiderii oficiale a Școlii de Vară Internaționale a Medicilor Rezidenți și Tineri Specialiști în Medicina de Familie, ediția 2024, prof. univ. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, coordonatorul științific al Școlii de Vară, a ținut un discurs prin care a evidențiat importanța multidisciplinarității în medicina de familie, subliniind necesitatea de a construi punți între această specialitate și celelalte domenii medicale pentru a asigura o practică integrată și de calitate superioară, dar și pentru a încuraja inovația și colaborarea în beneficiul pacienților.
Școala de Vară, un proiect care a luat naștere anul trecut
"Cu emoție, cu onoare, cu bucurie, empatie și prietenie vă regăsesc. Trebuie să recunosc că acestea sunt sentimentele care îmi încarcă sufletul încă de când m-am văzut aici, la Palatul Facultății de Medicină al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, unde inițierea, evoluția și excelența se contopesc în timp și spațiu, pentru a da strălucire continuă istoriei medicinei românești — o istorie în care nutresc speranța că noi, prin tânăra generație de medici de familie, vom reuși să aducem o nouă filă a performanței academice, atât prin această manifestare științifică, cât și prin multă străduință, permanentă performanță de a fi mereu piloni de susținere a medicinei, a cercetării științifice medicale și a sistemului de sănătate românească.
Așadar, eu vă urez bună seara și bun venit tuturor la festivitatea de deschidere a celei de-a doua ediții a Școlii Internaționale de Vară a Medicilor Rezidenți și Tineri Specialiști în Medicina de Familie — un proiect ambițios, atractiv și deschis către cunoaștere, perfecționare, în mod deosebit către inovare și educație medicală continuă.
Ne bucurăm să-l avem alături de noi pe domnul profesor Thomas Frese, care a dat dovadă de dedicare și implicare în ceea ce privește medicina de familie. Este profesor în medicina de familie la Universitatea Halle din Germania, este de asemenea implicat în cercetarea medicală și a publicat deja 155 de articole științifice. Practică medicina de familie și este CEO al unui grup de praxis-uri, având aproximativ 100 de angajați. De asemenea, este vice-președinte al European General Praxis Research Network și președinte ales al WONCA Europe.
Școala de Vară Internațională a Medicilor Rezidenți și Tineri Specialiști în Medicina de Familie este un proiect care a luat naștere în toamna anului trecut și care, momentan, continuă să se bucure de susținerea și sprijinul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, precum și de cel al Ministerului Sănătății, Colegiului Medicilor din București și cel al multor entități de prestigiu, cărora, în reverență personală, dar și în numele colegilor și prietenilor mei, le aducem, de această dată, un infinit mulțumesc. Un omagiu deosebit îl aducem domnului rector prof. univ. dr. Viorel Jinga, care a dat dovadă de implicare și a susținut numeroase proiecte care au dus la prestigiul acestei universități.
În mod deosebit, acest proiect nu ar fi fost posibil fără susținerea dânsului. Cu recunoștință sperăm să ne fiți alături și de acum înainte", a subliniat prof. univ. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu.
Citește și: Universitățile vor suplimenta locurile alocate pentru medicina de familie. Ministrul Rafila a făcut anunțul
captură foto, Facebook , deschiderea oficială a Școlii de Vară
Fiți parte din schimbarea pe care vreți să o vedeți în medicina de familie
"Datorită acestei susțineri, am crescut exponențial, urcând numărul de participanți la această Școală de Vară de la 87 anul trecut la peste 150 anul acesta, având participanți din numeroase centre universitare, precum Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova, București, Galați, fapt ce ne-a determinat să extindem agenda programului științific, fiind convinși că ne vom bucura de cele mai interesante prezentări, simpozioane și dezbateri interactive pentru a aduce împreună, în mod real, un plus de consistență, de valoare specialității noastre, mai ales sănătății pacienților noștri.
Dragi tineri medici rezidenți și specialiști, trebuie să vă spun că la această a doua ediție a școlii de vară, ținuta de gală nu este obligatorie. În schimb, dezinhibiția, curiozitatea, curajul, armonia și prietenia sunt, clar, elemente obligatorii ale acestei Școli de Vară.
De aceea, lăsați-vă purtați de sloganul nostru și fiți parte din schimbarea pe care vreți să o vedeți în medicina de familie. Fiți voi înșivă și alăturați-vă cu tot dragul acestei frumoase familii a Școlii de Vară pentru a trece cu brio împreună și acum și în viitor fiecare obstacol pe care imprevizibilul ni-l aduce în cale.
Dacă până acum am pus accent pe unitate din punct de vedere al medicinei de familie, este momentul să ne extindem perspectivele și să punem accent pe multidisciplinaritate, prin crearea unor punți solide între medicina de familie și celelalte specialități.
Modulele de simulare medicală de bază și avansate, precum suportul vital de bază, ecografia abdominală, ecografia musculoscheletară, puncția venoasă, EKG, spirometrie, dermatoscopie, demonstrație live de naștere naturală în prespital și multe altele vor aduce valoare adăugată în practica medicilor de familie.
Doar împreună putem să evoluăm și puteți începe chiar din acest moment, profitând de prezența aici a emblematicilor noastre personalități, care sunt convinsă că nu doar vor da curs tuturor curiozităților dumneavoastră, dar vă vor și susține întotdeauna fiecare demers pe care veți dori să-l inițiați.
Așadar, permiteți-mi ca în numele empatiei și al prieteniei să declar ediția 2024 a Școlii de Vară deschisă", adaugă prof. univ. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News