Data publicării:

Prof. Robert Florea: Care sunt, de fapt, problemele, dificultățile și vulnerabilitățile elevilor / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prof. Robert Florea, coordonatorul Centrului Municipiului București de Asistență Psihopedagogică, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici, unde a vorbit despre problemele, dificultățile și vulnerabilitățile elevilor. 

Profesorul Robert Florea a subliniat că problemele întâlnite de consilierii școlari reflectă provocările generale ale comunității școlare din care fac parte. Acestea includ o gamă largă de dificultăți, de la anxietate la cerințele educaționale speciale ale elevilor. Robert Florea a evidențiat necesitatea unei abordări integrate și a resurselor specializate, subliniind că soluțiile nu trebuie să se limiteze la consilierea școlară, ci să includă și măsuri clinice care să sprijine nevoile complexe ale elevilor.

„Care vi se par cele mai importante probleme cu care se întâlnesc consilierii, care țin de elevi, dificultățile, vulnerabilitățile lor?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Problemele pe care le întâmpină sau cu care se confruntă profesorul consilier școlar sunt exact aceleași probleme cu care se confruntă întreaga comunitate școlară din care face parte consilierul școlar.

Altfel spus, spectrul este foarte nuanțat și foarte diversificat pentru că putem să vorbim despre problematica anxietății sau putem să vorbim despre chestiuni care au incidență în conduita elevului și, la rândul ei, reverberează în tot ceea ce înseamnă climatul școlar.

Evident, mai e problematica care, din păcate, devine din ce în ce mai acută, cea a copiilor cu cerințe educaționale speciale. Aici spectrul este foarte larg, foarte amplu și care are nevoie de o abordare integrată și cu resurse.

Aici atingem o altă problemă foarte cronicizată, aceea a alocării de resurse specializate, nu doar prin profesor consilier școlar. E vorba inclusiv de măsuri care țin de abordare clinică pe care nu o poate oferi profesorul consilier școlar.”, a spus prof. Robert Florea. 

 

3. -imagine fara descriere- (prof-robert-florea_32355300.jpg)

Prof. Robert Florea la DC Edu

 

Ca să poți să rezolvi problemele, trebuie să fii onest în a le identifica

Profesorul Robert Florea a subliniat că manifestările din zona clinică sunt foarte diverse și că pentru a rezolva problemele, este esențial să le identifici onest mai întâi.

„Spectrul manifestărilor din zona clinică este unul foarte divers și ca să poți să rezolvi niște probleme, trebuie, în primul rând, să fii onest în a le identifica. Odată ce le identifici trebuie să știi ce resurse poți aloca. Din păcate, resursele sunt parcimonioase, iar tot ceea ce înseamnă un colectiv didactic dintr-o școală, de multe ori, este excedat de problematica în sine.

Profesorul consilier vine cu o anumită perspectivă, dar el este o persoană și nu poate acoperi printr-un efort tot ceea ce constituie problemele unei școli.", a spus prof. Robert Florea. 

 

Număr mic de profesori de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale

Profesorul Robert Florea susține că sunt necesare resurse specializate pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Potrivit acestuia, copiii beneficiază și de profesori de sprijin, dar numărul acestora este limitat. 

„Atunci când spun „alocare de resurse” mă refer la resurse specializate. Copii cu cerințe educaționale speciale beneficiază și de alte resurse educaționale, de sprijin, cum ar fi profesori de sprijin, dar și aceștia sunt într-o cantitate limitată. Problema este că, în sine, timpul alocat pentru o categorie de genul acesta de copii este unul insuficient. Nu știm să spunem, de fapt, care ar fi timpul suficient.", a spus prof. Robert Florea la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel