Prof. Radu Mircea Gorgan: Campania împotriva medicilor aduce la putere Sfânta Mediocritate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Neurochirurgul Radu Mircea Gorgan a semnalat, într-un interviu acordat DCNews, riscurile campaniei împotriva medicilor, pe tema malpraxisului.

”Din cauza acestor acuzații la adresa corpului medical, pe care le constatăm mai ales în chirurgie, actele de bravură vor dispărea, a spus profesorul Gorgan.  Nu se va mai progresa, pentru că succesul nu este recompensat, în schimb, eșecul este imediat sancționat. Ca urmare, pacientului i se va face doar ceea ce se poate, doar ceea ce scrie în protocol, ca medicul să fie acoperit. Strategia se numește medicină defensivă și o vedem în acțiune în occident. De exemplu, Marea Britanie a dispărut din topul articolelor  de neurochirurgie. Englezii sunt defensivi, nu mai experimentează, nu mai inovează în tehnicile chirurgicale. În schimb, China, unde nu există conceptul de malpraxis, începe să domine în publicațiile de specialitate. Neurochirurgia chineză a ajuns la nivelul unor țări din occident și cred că în cinci ani le va depăși.  În ceea ce ne privește, ne paște o Sfântă Mediocritate. Medicina din România va deveni din ce în ce mai defensivă”.

Nu vom mai avea medici care fac minuni

”Nu vom mai vorbi, ca înainte de 1989, de medicii care fac minuni. Minunile se produc rar, la zece din o sută de cazuri. Merită să-ți riști liniștea și chiar libertatea pentru acea minune salvatoare, în condițiile în care ești găsit vinovat dacă minunea nu reușește? Oamenii consideră, din start, că doctorul e de vină, nu boala. Și că, odată ajuns în spital, indiferent de genetică și de situație, medicul trebuie să te rezolve.

Cei pe care românii îi consideră mari chirurgi au ajuns mari pentru că le-au reușit operații fără șanse. Nimeni nu le-a reproșat că în alte 80 la sută din cazuri nu au reușit. Acum, dacă ai 2 la sută insucces, încep procesele”, a spus profesorul Radu Mircea Gorgan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel