Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Prof. dr. Emanoil Ceaușu, interviu: Rezistența la antibiotice, o amenințare globală

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
bacterie
bacterie

Rezistența la antibiotice este un fenomen care creează mari probleme în orice sistem medical din lume, inclusiv în România. Explică acest fenomen prof. dr. Emanoil Ceaușu în cadrul interviului de la DC News, la emisiunea „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale. 

Alegeri prezidentiale 2024

„În România se întâmplă cam ce se întâmplă în întreaga lume. Bolile infecțioase sunt produse de bacterii, virusuri, fungi, paraziți și protozoare. Pentru bacterii avem tratament etiologic - antibioticele. Pentru virusuri avem doar pentru o mică parte din ele tratament etiologic, pentru cea mai mare parte din virusuri nu există în prezent. Pentru fungi, protozoare, paraziți există tratament etiologic. Cele mai multe boli infecțioase sunt produse de virusuri și bacterii”, explică prof. dr. Emanoil Ceaușu, cadru universitar la UMF „Carol Davila” și medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic „Victor Babeș”. 

Trebuie știu că bacteriile fac parte din viața noastră de zi cu zi. „Ele au apărut pe pământ cu mult înainte de apariția omului, acum 3 miliarde și jumătate de ani, au fost primele ființe care au apărut, apoi au apărut virusurile, fungii, protozoarele. Homo sapiens are cam 200.000 de ani”, precizează prof. Ceaușu. 

Bacteriile sunt extrem de rezistente, s-au găsit bacterii la 4.000 de metri sub pământ sau bacterii care rezistă în spațiul cosmic. Sunt bacterii care după 1 milion de ani, cât au stat dormante în ghețari, în Antarctica, când au fost scoase la suprafață au înviat.

„Bacteriile au capacitate de rezistență și o capacitate de multiplicare extraordinare. Și mai au ceva: o inteligență colectivă extraordinară, se adaptează mediului înconjurător nemaipomenit”, subliniază specialistul. 

„În organismul uman există un kilogram și ceva de bacterii, miliarde de bacterii. Ele sunt răspândite peste tot. Din fericire, peste 99% sunt bacterii bune, comensale, saprofite, bacterii care ne ajută în viața de zi cu zi și care nu ne fac rău. Printre ele sunt și acele bacterii patogene, care pot să producă boli, unele foarte rele”, precizează prof. Ceaușu. 

Rezistența la antibiotice a explodat

Împotriva bacteriilor avem antibioticele. „Odată cu dezvoltarea medicinei astfel încât omul a putut să creeze antibiotice și să le folosească împotriva bacteriilor care produc boli, acest fenomen al rezistenței bacteriilor la antibiotice a explodat. Cu cât se folosesc mai multe antibioticele, cu atât bacteriile găsesc mai multe mecanisme, enzime, prin care anihilează efectul acestor antibiotice. În prezent au apărut bacterii care sunt rezistente la majoritatea antibioticelor existente. Au apărut și tulpini de bacterii, foarte puține din fericire, rezistente la toate tipurile de antibiotice”, atenționează prof. dr. Emanoil Ceaușu. 

Pe de altă parte, lista antibioticelor nou descoperite este din ce în ce mai scurtă.

Urmărește răspunsul complet:

Youtube video image

Vezi interviul integral aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel