Prof. dr. Cătălin Codreanu: Dacă avem neșansa să ne naștem într-o țară mai săracă, impactul bolii este mai mare
Există o corelație între locul în care trăiești și severitatea bolii. Datele confirmă că dacă avem neșansa să ne naștem într-o țară mai săracă vom avea boli care încep mai devreme și resursele alocate pentru acești pacienți vor controla mai prost boala, a spus profesorul Cătălin Codreanu, la Cluj, unde a avut loc Congresul Societății Române de Reumatologie.
”Țările care alocă mult pentru sănătate vor controla mai bine o boală, a arătat prof. Codreanu, prezentând datele unui studiu privind impactul artritei. În Registrul de boli reumatice sunt mai mult de 10.000 de pacienți în tratament cu terapii biologice sau sintetice țintite, adică cu forme severe de boală. Cât de bine le merge pacienților cu terapii avansate? Jumătate se află în remisiunea bolii, adică au boala controlată. Un sfert se află în activitate joasă, din păcate avem cel puțin un sfert care nu sunt în ținta terapeutică”, a spus prof. Codreanu.
Să oferim medicamente mai bune, mai devreme
”Ce putem face pentru cei care nu sunt în ținta terapeutică, a continuat prof. Cătălin Codreanu? Am vrea să atragem atenția asupra jumătății goale a paharului – ar trebui să selectăm mai bine tratamentul și să îl începem mai devreme.
În Romania, în momentul în care au fost introduse protocoalele și medicamentele biologice au fost folosite criteriile de includere de atunci, adică de acum 15 ani. În timp ce celalalte țări au avansat și în momentul de față folosesc ținte terapeutice mai rafinate, care impun tratamentul mai devreme, noi am înlemnit în situația de acum 15 ani și criteriile nu au fost schimbate, fiind la distanțe foarte mari față de celelalte state europene.
Țări vecine precum Bulgaria, Ungaria tratează și pacienții în stadii medii de boală, pentru că dacă tratezi devreme nu ajungi la o agravare a bolii. Dacă vrem să schimbăm ceva, atunci trebuie să le oferim pacienților tratamentul mai devreme în timpul bolii. Nu trebuie să așteptăm să aibă articulațiile deformate.
”Economia” să se întoarcă în sistemul de sănătate
În România biosimilarele sunt cu 20% mai ieftine, dar sistemul de prețuri spune că statul le decontează în plus 20%, de aceea economiile nu sunt majore. Cum trebuie respectate regulile, vedem că la finalul semestrului I, avem 50% utilizare biosimilare pentru produsele care au biosimilar, iar la initiere 90% biosimilare. Ne-am dori ca potențiala economie să se reîntoarcă în sistemul de sănătate, către pacienții noștri.
SRR a militat pentru schimbarea tratamentului doar după obținerea consimțământului informat al pacientului. Din nefericire, opinia noastră nu a fost luată în considerare. Credem că vom reuși să educăm medicii să nu schimbe terapia obligat – ne concetrăm pe inițieri și pe situația pentru care trebuie schimbat tratamentul, atunci când nu există răspuns terapeutic”, a concluzionat prof. Dr. Cătălin Codreanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News