Data actualizării:
Data publicării:

Injecția care previne infectarea cu HIV, PrEP. Prof. dr. Cercel arată evoluția de la 24 de tablete/zi la noile terapii cu acțiune pe termen lung. ”Este un lucru fantastic. Un beneficiu enorm”

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto DCNews
foto DCNews
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel a prezentat noile metode de combatere ale infecției cu HIV.

În cadrul dezbaterii cu ocazia "1 Decembrie - ziua mondială SIDA. Calitatea vieții PLHIV în România", difuzată pe DCMedical și DCNews, prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, președinte al Comisiei de Sănătate din Senatul României, a abordat mai multe teme despre noile metode de terapie în combaterea infecției cu HIV.

"Pentru a găsi o soluție, aș zice că trebuie să ne îndreptăm foarte mult spre prevenție, mult mai mult decât am făcut-o până acum pentru că au apărut o serie de grupuri vulnerabile, de care multă vreme am uitat, pentru că era o perioadă de acalmie, iar acum este o perioadă de relansare a activității la nivelul acestor grupuri vulnerabile. Mă refer aici la utilizatorii de droguri cu administrare intravenoasă care folosesc tot felul de chimicale cărora nu le mai știi numele. (...) în acest caz virusul HIV nu stă să se uite. Se transmite cu ușurință", a susținut Adrian Streinu Cercel.

"Există o modalitate de intervenție, iar această modalitate de intervenție se numește PrEP. Nu este orice fel de PrEP, ci PrEP cu medicamente cu acțiune lungă. Este vorba de o injecție care se poate face o dată la șase luni. În primul an trei injecții, după care câte o injecție la fiecare 6 luni, adică două injecții pe an. Ce fac aceste molecule cu acțiune îndelungată? Previn infectarea cu HIV. Cred că în această zonă se duc lucrurile și ar fi bine să fim atenți la ele", declară președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.

Sursa foto: Youtube DCMEDICAL

"Medicul de familie trebuie să devină placă turnantă a acestor probleme majore de sănătate publică"

"În același timp, au apărut o serie de medicamente noi, respectiv combinații de anticorpi monoclonali, care merg foarte bine și cu un timp de înjumătățire destul de lung, ceea ce face posibil un nou tip de terapie. Dacă până acum aveam terapii care se fac zilnic, fie că vorbim de o tabletă sau două tablete, nu mai vorbim de 18 sau 24 de tablete cum vorbeam la începutul istoriei HIV în România, acum avem aceste modalități terapeutice pe care trebuie să le luăm în calcul", spune acesta.

"(...) Pentru infecția cu virusul hepatic B și respectiv pentru HIV avem medicație specifică care inhibă aceste două virusuri și care lasă pacientul să fie sănătos fără să dezvolte boli asociate acestor virusuri. Este un lucru fantastic. Una este să știi că ai o infecție, că poți să-ți iei o pastilă în fiecare zi, nu te doare capul, ești nedetectabil și nu mai transmiți celor din jurul tău, ceea ce este un alt beneficiu enorm. Asta se poate face prin medicul de familie care trebuie să devină placă turnantă a acestor probleme majore de sănătate publică", afirmă Adrian Streinu Cercel. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel