Prof. Coșea anunță un mare pericol: În primăvara lui 2023, explozie a prețurilor. Val de falimente și șomaj
Autor: Ciprian Dumitrache | Publicat pe: 06 iul 2022, 13:12
WhatsApp
Mircea Coșea explică de ce situația economică nu ne dă prea multe motive de optimism.

Mircea Coșea a declarat la Radio DCNews că nu vede nicio măsură a Guvernului care să ducă la creștere economică.

Toate acțiunile Executivului sunt îndreptate doar către protecție socială, o ”redistribuire” care nu poate genera valoare adăugată în economie, remarcă acesta.

”Există o situație gravă la nivelul bugetului, sunt convins de asta. S-au ales niște măsuri care erau cele mai puțin rele. Problema este că politica Guvernului este una de redistribuire, nu o politică de creare de valoare. Trece totul dintr-un buzunar într-altul, iar asta nu rezolvă lucrurile”, arată economistul.

Plafonarea la energie

Coșea este de părere că plafonarea prețurilor în energie este făcută la un preț prea mare și anticipează un lanț de falimente și concedieri, care vor exploda în primăvara lui 2023.

”Trebuie să apară un program economic care să rezolve problema facturilor la energie. Este o ”corcolire” a ministrului Energiei, care este autorul greșelii inițiale de liberalizare a pieței, fără ca condițiile să fie îndeplinite... Dacă nu se umblă și plafonarea să se facă nu la un preț de patru ori mai mare decât prețul de producție, ci să se facă la indicatorul de referință din 2019, vom avea, în primăvară (lui 2023 n.r.), o explozie a prețurilor și asta va duce la falimente și șomaj. Acest lucru este un mare pericol. Dacă nu ai stabilitate socială la 40 de kilometri de război, e grav”, explică profesorul Coșea.

”Lăsați în pace mediul economic!”

Analistul arată că Guvernul trebuie să gestioneze fenomenul crizei alimentare, care va afecta indirect și România, dar și să acționeze precaut în privința fiscalității.

”Guvernul trebuie să înțeleagă că, îi place, nu-i place, mediul economic și de afaceri trebuie lăsat în pace în perioada asta. În perioade de criză...

Citește mai departe pe Radio DCNews

Între timp, încep să apară primele victime ale crizei gazelor.

Combinatul tulcean de alumină îşi va suspenda activitatea pentru un an şi jumătate, începând de luna viitoare.

Cauzele închiderii sunt preţurile crescute ale energiei şi gazului natural, care fac ca fabrica să producă în pierdere.

Astfel, din cei aproape 700 de angajaţi, combinatul va renunța la 441 de salariați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?