Data publicării:

Prof. Avram Fițiu: România se comportă ca o țară din Africa. Nu trebuie să mai vindem materie brută

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca, a vorbit despre nevoia ca România să nu mai vândă materie brută.

Profesorul Avram Fițiu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre nevoia ca România să nu mai vândă materie primă:

„România va trebui, cel puțin pe zona de cereale, dar nu numai, să înceapă să proceseze și să nu mai vândă niciun kilogram de grâu fără să fie procesat. Dacă vrem să vindem, e foarte bine, dar să vindem făină, pentru a avea o valoare adăugată ridicată. Nu am avut, din păcate, în ultimii 32 de ani, miniștri ai Agriculturii care să fie responsabilii pe subiect, care să înțeleagă această miză și să înțeleagă faptul că România nu mai poate să se comporte ca o țară din Africa și să mai producă materie brută, ci ar trebui să producă materie procesată, pentru că avem un potențial de a ne asigura nu doar propriile nevoi alimentare, ci putem și exporta. Să nu mai exportăm materie brută, Nici oile pe picior în Turcia și Orientul Mijlociu și nici cereale pe întreg globul. Să vindem materie procesată, pentru că nu e mare efort pentru a putea procesa, fie la nivel de gospodărie țărănească, fie la nivel industrial această materie brută. “, a spus, la DC News, Avram Fițiu.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Autonomia alimentară a satului românesc. Prof. Fițiu, despre un experiment neo-rural din Franța: Țăranii sunt reinventați

Youtube video image

”Revoluție” în serviciile de catering. Avram Fițiu: Politicienii români parcă nu umblă prin Europa să vadă ce fac alții

 

Invitat la DC News, Avram Fițiu, conferențiar universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a venit cu exemple de idei de afaceri care pot ajuta țăranii români, dar, în același timp, pot oferi mâncare sănătoasă cetățenilor care locuiesc la oraș:

„Țăranii nu au nevoie de nicio finanțare (n.r. pentru a-și dezvolta o afacere), ci au nevoie doar de inteligență, de a se reîntoarce la valori pe care strămoșii lor le-au avut. Astăzi, ca să poți vinde mâncare, legal, în curtea ta, ai nevoie de o legislație din 2019 care îți permite să dai mâncare în curtea ta, din bucătăria ta, la 12 oameni, străini de curtea ta, mâncare pe care o dai și copiilor tăi. Pentru asta ai nevoie doar de o aprobare de punct gastronomic local, care se face în 3 săptămâni și te costă 500 de lei. Nu ai nevoie de bani europeni.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Criză alimentară. Avram Fițiu: Ne putem trezi cu un val de refugiați din Orientul Mijlociu la porțile Europei

În al doilea rând, în România avem 4 milioane de gospodării țărănești care au 1-2 camere goale. Ai nevoie de un sfert de oră, fără a fi nevoie de firmă, de bani europeni, pentru a completa declarația unică 212 și camera respectivă poate deveni cameră de primit oaspeți pentru orice străin care îți calcă curtea.

Cel mai important exemplu este următorul. Putem cu adevărat să facem o revoluție, dar nu avem o clasă politică destoinică să înțeleagă miza. Nu știu, parcă nu mai umblă prin Europa să vadă ce fac alții. Eu sunt profesor de politică agricolă comună și prin natura meseriei mele predau la un master de limbă franceză și sunt obligat să analizez comparativ politica agricolă din România cu orice altă politică agricolă din cele 28 de țări europene. Pentru mine e foarte ușor să înțeleg ce face neamțul, francezul sau austriacul mai bine decât noi.“, a precizat Avram Fițiu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Supermarket-ul, ”o greșeală a istoriei“. Avram Fițiu: Fluxul alimentar, regândit pe circuit alimentar scurt, între țăran și consumator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel