Produsul care dispare din farmacii ca pâinea caldă. Cel mai evident semnal că boala Covid-19 a început să ia cu asalt România
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/igiena-cura-enie-sapun-adult-3987146/
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/igiena-cura-enie-sapun-adult-3987146/
Unii au crezut că a dispărut Covid-19. De fapt, n-a plecat niciodată, iar acum a început să facă ravagii, din nou, în toată lumea.

Jurnalistul Val Vâlcu a venit cu un exemplu, în discuția cu Cozmin Gușă de la „Deferiți mass-media” - DC News - prin care i-a arătat că boala Covid-19 nu a dispărut.

„Și-a plantat unul nu știu ce copaci și m-a apucat strănutul. M-am dus la farmacie pentru a lua picături de nas. Nu mai sunt. Acesta este cel mai bun semnal că au crescut, din nou, cazurile Covid-19. Poți să zici orice, dar în farmacii nu mai sunt picături de nas. Și nu a cumpărat lumea picături de nas pentru arsuri solare... evident pentru Covid-19. Acestea dispar din farmacii pentru că sunt viroze, predominant Covid-19. Poți să crezi sau nu, eu îți spun ce am văzut. Du-te și tu la farmacie și o să vezi cum e cu picăturile de nas și pastilele de tuse”, a spus jurnalistul Val Vâlcu la DC News în emisiunea „Deferiți mass-media”.

Un alt semnal că acest virus revine în forță, deși n-a plecat niciodată dintre noi, este că de marți, 12 iulie 2022, revenim la raportarea zilnică. Până acum, în ultima perioadă, se făcea doar săptămânal.

Ce spunea președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este supărător că există un nou val de infectări cu noul coronavirus, arătând că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre acest subiect, iar acesta i-a transmis că nu se gândeşte la măsuri restrictive, ci la recomandări.

„Este supărător să vedem că iarăşi creşte un val de infectări. Se pare totuşi că în această etapă, pentru aceste forme de virus, vaccinul existent nu are efectul pe care l-am sperat şi pe care ni l-am dorit. Pe de altă parte, cel puţin statisticile spun că nu se produc forme mai grave decât până acum. Am discutat această chestiune cu ministrul Sănătăţii, care gestionează întreaga paletă de măsuri, şi domnul ministru mi-a spus că nu se gândeşte la măsuri restrictive, ci în continuare la recomandări în acest domeniu. Eu sper să aibă dreptate şi să rămânem la atât. Dar o grijă faţă de propria persoană şi faţă de cei apropiaţi este de bun augur în aceste vremuri", a spus şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat recent că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare COVID, accesibile mai ales la sfârşitul săptămânii



Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul în care 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în perioada 27 iunie - 3 iulie, un număr aproape dublu faţă de săptămâna precedentă.

„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în week-end, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital", a spus ministrul.

Rafila a menţionat că se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. Totodată, a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse, ci reprezintă recomandări.

„Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (...) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel