Produse "programate" să fie înlocuite. Marius Brînzea (Reciclad’OR): Abordarea va fi diferită decât cea de acum
În contextul unei discuţii despre economia circulară, Val Vâlcu l-a întrebat pe Marius Brînzea, director Strategie Reciclad’OR, ce se va întâmpla cu această gândire în contextul în care anumite produse sunt programate să se strice după un anumit timp, ori se demodează sau se uzează moral.
"E vorba de acea 'planned obsolescence'. Adică trebuie să schimbăm, să consumăm. În mod evident, acest lucru se va întâmpla. Strategic însă, abordarea va fi diferită decât cea de acum. Construcţia va fi una modulară. Vorbim de un univers logistic, produsul se va întoarce la vânzător, se vor schimba doar componentele, update-urile şi se va întoarce în circuitul economic. De ce această strategie? Pentru că în momentul în care un produs ajunge la reciclare, din întreaga lui valoare se mai fructifică între 1 şi 5%, conform calculelor specialiştilor.
În momentul în care intră într-un proces de recondiţionare, de remodulare, se salvează 60% din valoarea produselor", a explicat Marius Brînzea - Director Strategie Reciclad’OR, în cadrul dezbaterii “România, în epoca poluării! Soluțiile momentului la problemele de mediu”, organizată de DC News Media Group.
VIDEO:
Teme de dezbatere
România se luptă de 30 de ani cu poluarea. Strategiile naționale în acest sens au rămas fără răspuns, situația fiind din ce în ce mai îngrijorătoare.
Soluțiile momentului la criza de mediu: Economia circulară și planul de implementare pentru România. De ce este nevoie pentru a crește potențialul economiei circulare în România.
Colectarea selectivă în România bate pasul pe loc: situația la zi. Planul național pentru gestionarea deșeurilor și stadiul implementării acestuia
Cea mai mare problemă de mediu a României o reprezintă, în opinia experților europeni pericolul gropilor de gunoi supraaglomerate și, implicit, lipsa unor platforme de deșeuri moderne. Care este situația în acest moment? Cum putem opri ”importul” masiv de gunoaie? De ce nu se poate rezolva această problemă majoră pentru România? De când vom plăti sancțiuni uriașe?
Lacune legislative? Instituții care nu-și fac treaba? Lipsă de implicare la nivel de autorități centrale și locale? Sau mize uriașe pentru cercuri de interese? Scenariul autorităților centrale versus propunerile autorităților locale.
Dezbaterea despre mediu nu se limitează aici: Sol-aer-apă: unde sunt probleme majore? Ce se întâmplă cu calendarul Green Deal?
Strategii guvernamentale vs investițiile private de mediu. Proiectele mediului de afaceri pentru stoparea poluării PNRR și noile investiții de mediu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News