Produse inferioare Europa de Est. Se cer măsuri legale
Guvernul de la Budapesta se aşteaptă la măsuri legale din partea Uniunii Europene pentru a contracara practicile care au ca rezultat diferenţe de calitate la produsele alimentare vândute în Ungaria şi în alte state din UE, a afirmat, luni, Robert Zsigo, secretar de stat, responsabil cu supervizarea reţelei alimentare, transmite MTI.
Deşi sunt legale modificările în privinţa ingredientelor şi gustului la produsele comparabile din diferitele state membre ale UE, practica afectează consumatorii ungari, a declarat Zsigo, la postul public de televiziune M1. Acesta a apreciat că UE ar trebui să intervină astfel încât toate produsele să aibă acceaşi calitate în Ungaria, Austria şi Germania.
Săptămâna trecută, Autoritatea Sanitară - Veterinară din Ungaria (NEBIH) a finalizat analiza unui număr de 96 de produse achiziţionate în Ungaria, Austria şi Italia. Din totalul celor 84 de produse alimentare, au fost analizate şapte sortimente de bere şi cinci tipuri de mâncare pentru animale. Au fost descoperite diferenţe în 71 de cazuri, inclusiv 30 de cazuri în care erau diferenţe legate de gust, opt cazuri în care erau ingrediente diferite şi 33 de cazuri în care şi gustul şi ingredientele erau diferite, a explicat Zsigo. Analiza a demonstrat că în unele cazuri sunt vândute în Ungaria produse de calitate mai slabă decât în Europa Occidentală, sub acelaşi brand sau sub un brand comparabil, susţine oficialul ungar.
Măsuri în România
În România, Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu în 27 martie cu privire la informaţiile privind protestul statelor din Grupul de la Vişegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare şi monitorizarea fenomenului de către Ministerul Agriculturii din România.
Conform unui comunicat al AP, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a două articole din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii şi a pornit de la articole publicate în mass-media în care se arată că asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că se va constitui "un colectiv de muncă" format din reprezentaţi ai ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în vederea stabilirii dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri şi în România, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News