Producția și traficul mondial de cocaină au atins niveluri record
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la MART  PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
După ce a suferit o încetinire din cauza blocajelor din timpul pandemiei de coronavirus, piața drogurilor a crescut și în Europa, unde rutele și rețelele de trafic sunt reorganizate.

Piața mondială a cocainei este în plină expansiune, în ciuda încetinirii din 2020 din cauza pandemiei de Covid-19, când restricțiile de călătorie și închiderea barurilor și cluburilor au redus comerțul și consumul. Într-adevăr, imediat după primul an de urgență a existat un vârf pe piață pentru această substanță uimitoare.

Raportul global asupra cocainei 2023, realizat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), descrie modul în care cultivarea de coca a crescut cu 35% din 2020 până în 2021, un record și cea mai puternică creștere din 2016.

Creșterea este rezultatul atât al extinderii cultivării plantei, cât și al îmbunătățirii procesului de transformare a frunzelor sale în droguri. În timp ce piața cocainei rămâne destul de concentrată în Americi și în diverse părți ale Europei, raportul avertizează că există un puternic potențial de extindere pe noi piețe din Africa și Asia.

Odată cu producția și consumul, au crescut și interceptările de mărfuri de către agențiile de aplicare a legii din întreaga lume, capturile din 2021 atingând un record de aproape 2.000 de tone, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

Proeminența tot mai mare a rutelor legate de Țările de Jos poate să fi fost principalul instrument în creșterea disponibilității cocainei în Europa. Porturile din Marea Nordului, cum ar fi Anvers, Rotterdam și Hamburg, au depășit de mult punctele tradiționale de intrare in Europa din Spania și Portugalia.

Citește și: Olanda, un stat model sau o narco-colonie cu un sistem și condiții speciale pentru spălarea banilor?

Consumul de cocaină ”crack” este pe o tendință ascendentă în mai multe țări vest-europene, conform datelor prezentate în raportul celor de la UNODC. Belgia, Franța și Spania, fiecare a înregistrat creșteri bruște ale consumatorilor de cocaină.

În ceea ce privește Europa de est, raportul evidențiază că grupurile de traficanți utilizează porturile Ucrainei pentru a introduce cocaina în Europa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel