Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,4% în primele 8 luni din 2022
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,4% în primele 8 luni din 2022. Sursa - pixabay.com
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,4% în primele 8 luni din 2022. Sursa - pixabay.com
România a produs, în primele opt luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 1,952 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 133.400 tep (6,4%) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Importurile de ţiţei s-au ridicat, în perioada menţionată, la 5,632 milioane tep, fiind cu 795.700 tep (+16,5%) peste cele din perioada ianuarie-august 2021. Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de ţiţei este estimată pentru 2022 la 3,17 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2021) şi în 2023 la 3,095 milioane tep (minus 2,3%).

Importurile sunt preconizate la 7,25 milioane tep în 2022 (plus 6,4%) şi la 7,83 milioane tep în 2023 (plus 6,5%). 

Vezi și:

OPEC+ reduce drastic producţia de petrol. Joe Biden: Sunt dezamăgit de această decizie obtuză

OPEC+, grup compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020. Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a declarat dezamăgit de această decizie. 

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.

"Decizia este tehnică, nu politică", a afirmat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazroui.

Cotaţia barilului de ţiţei a scăzut la aproximativ 90 de dolari, de la 120 de dolari în urmă cu trei luni, din cauza temerilor privind recesiunea, a majorării dobânzilor şi a aprecierii dolarului.

SUA au făcut presiuni asupra OPEC să nu reducă producţia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

"Preţurile mai ridicate ale petrolului, dacă sunt determinate de reduceri semnificative ale producţiei, vor irita probabil Administraţia Biden înaintea alegerilor. Ar putea exista noi reacţii politice din partea SUA, inclusiv eliberarea suplimentară a unor stocuri strategice", susţin analiştii de la Citi, conform Agerpres. 

Biden, dezamăgit: Decizie obtuză

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat miercuri "dezamăgit de decizia obtuză a OPEC+" de a-şi reduce drastic producţia de petrol, după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a ignorat apelurile Casei Albe şi a convenit o scădere a producţiei cu 2 milioane de barili pe zi, relatează Reuters şi AFP.

"În urma deciziei de astăzi, administraţia Biden va consulta Congresul în legătură cu instrumentele şi mecanismele suplimentare ce pot permite reducerea controlului (OPEC) asupra preţurilor energiei", a menţionat într-un comunicat preşedinţia SUA.

"Într-un moment în care este de importanţă crucială să fie menţinută oferta mondială de energie, această decizie (a OPEC+) va penaliza în primul rândul ţările cu venituri mici şi medii", deplânge în comunicat executivul american. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel