Data publicării:

Producţia de miere, afectată de condiţiile meteorologice

Autor: Ana Vasilescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Producătorii de miere din zona comunei tulcene Luncaviţa susţin că producţia din acest an le-a fost afectată de condiţiile meteorologice nefavorabile, menţionând că este unul dintre cei mai slabi ani din acest punct de vedere, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie.

'Este un an foarte slab la toate sezoanele în care apicultorii sunt implicaţii. Salcâmul a fost foarte slab, rapiţa la fel, iar teiul nu a înflorit aşa cum o face în fiecare an. Stuparii bătrâni spun că în cinci ani există şi unul foarte prost, iar noi anul ăsta prin care trecem e cel mai rău', a afirmat primarul comunei Luncaviţa.

El a mai spus că, dacă anul trecut, autoritatea comunală a primit solicitări pentru instalarea în zonă a sute de stupine, anul acesta numărul lor a fost de până într-o sută. 'Unii stupari spun că teiul va mai înflori încă o săptămână, dar sunt nemulţumiţi şi solicită despăgubiri. Recolta este slabă, dar chiar şi aşa o sărbătorim', a menţionat Ilie. Toţi apicultorii care au participat, duminică, la Sărbătoarea teilor au susţinut că anul acesta producţia este slabă. 'Anul acesta a fost unul foarte slab.

Din cauza ploii, a căldurii, toate s-au stricat. Vindem mierea însă la acelaşi preţ. Ştiu că noi pierdem, dar lumea e săracă', a afirmat Genoveva Gentimir, apicultor din comuna Luncaviţa. Sărbătoarea teilor, organizată duminică de Primăria comunei Luncaviţa, a reunit atât apicultori, cât şi meşteşugari populari, iar publicul prezent i-a putut aplauda pe artiştii din zonă, dar şi pe membrii trupei Iris şi pe Alexandra Ungureanu.

'Eu consum în general foarte multă miere. Îmi place foarte mult. Fiind Sărbătoarea teilor, mă aşteptam să fie miere de tei şi este din belşug. E un pic cam lichefiată din cauza căldurii, dar tot m-am bucurat de aroma ei, iar fagurele e desertul meu preferat', a declarat presei Alexandra Ungureanu. Sărbătoarea teilor din satul Luncaviţa a fost interzisă în anii 1970, dar a fost reluată în 2001. Imnul evenimentului este 'Geamparaua Teilor' compus de Traian Spiru, cunoscut ca autor al melodiei 'La Chilia-n port'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel