Data actualizării:
Data publicării:

Producţia de energie fotovoltaică, nivel record în UE. Franța, sub media europeană

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Producţia de energie fotovoltaică a atins un nivel record în UE, ceea ce înseamnă mai puţine gaze naturale
Producţia de energie fotovoltaică a atins un nivel record în UE, ceea ce înseamnă mai puţine gaze naturale

Panourile fotovoltaice au fost responsabile în această vară pentru 12% din electricitatea produsă în Uniunea Europeană, un nivel record care a permis continentului să evite importul a 20 de miliarde de metri cubi de gaze la un preţ potenţial de 29 de miliarde de euro, arată un raport publicat joi de think-tank-ul Ember, preluat de AFP.

În intervalul mai - august, producţia de energie fotovoltaică a atins 99,4 Terawaţi oră (TWh), cu un sfert mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2021, când ponderea energiei fotovoltaice în producţia de electricitate europeană a fost de 9% la o producţie de 77,7 TWh, arată organismul specializat în energie. Potrivit raportului, 18 dintre cele 27 de state membre UE au înregistrat în vară o producţie de energie fotovoltaică record, în special Ţările de Jos (pondere de 23% din producţia de electricitate), Germania (19%) şi Spania (17%).

Franţa se situează sub media europeană. Cel mai mare avans în Polonia

În schimb, Franţa se situează sub media europeană, în condiţiile în care doar 7,7% din producţia de electricitate a venit în vară din partea panourilor fotovoltaice. Cel mai mare avans al energiei fotovoltaice începând din 2018 a avut loc în Polonia, unde producţia de energie fotovoltaică a crescut de 26 de ori, urmată de Finlanda şi Ungaria (unde producţia panourilor fotovoltaice a crescut de cinci ori), susţine Ember pe baza datelor furnizate de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E).

Fără energia fotovoltaică, Uniunea Europeană ar fi fost nevoită să achiziţioneze 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în plus, au calculat analiştii, la o notă de plată de 29 de miliarde de euro, pe baza preţului de pe piaţă în perioada mai-august.

Cu toate acestea, chiar dacă extinderea instalaţiilor fotovoltaice s-a accelerat, progresele nu sunt suficiente. Conform estimărilor Ember, şi în următorii ani continentul european va avea o producţie de energie fotovoltaică cu aproximativ 50% mai mică faţă de ceea ce ar fi nevoie pentru a atinge obiectivele energetice şi climatice ale UE la orizontul anului 2030, notează Agerpres.

Citește și - Paradoxul energiei verzi: 3 din 5 panouri solare sunt fabricate cu ajutorul cărbunelui

 

Agenția Internațională pentru Energie scrie, într-un raport care avertizează asupra riscurilor dependenței de China: până în 2025, Beijingul va controla 95% din producția globală.

Europa se angajează să-și reducă dependența de combustibilii fosili, nu doar de cei ruși, concentrându-se pe energia regenerabilă. Dar tranziția energetică, cel puțin în ceea ce privește fotovoltaicul, trebuie să facă față unei alte dependențe, cea de China, potrivit unui articol publicat de către Europa Today.

Ceea ce la rândul său deschide paradoxul că 3 din 5 panouri solare pe care le cumpărăm au ​​fost construite datorită energiei electrice produse de centralele pe cărbune. Este ceea ce reiese dintr-un raport al AIE, Agenția Internațională pentru Energie. 

În raportul său, AIE subliniază: ”China a jucat un rol esențial în reducerea costurilor la nivel mondial pentru energia solară fotovoltaică, cu multiple beneficii pentru tranzițiile la energie curată”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

”Dar, în același timp, nivelul de concentrare geografică în lanțurile globale de aprovizionare ridică și provocări potențiale cu care se confruntă guvernele.” mai arată acesta. Principala dintre acestea este dependența de Beijing. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel