Producţia de automobile în Rusia a scăzut în 2022 la cel mai redus nivel de după destrămarea URSS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie de la Esmihel Muhammad, Pexels
Fotografie de la Esmihel Muhammad, Pexels
Industria auto din Rusia a încheiat anul 2022 cu cele mai slabe rezultate de după destrămarea URSS, în condiţiile în care producţia de automobile a scăzut cu 67%, pe măsură ce sancţiunile occidentale şi exodul constructorilor străini au dus la comprimarea pieţei, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters. 

Uzinele din Rusia au produs anul trecut 450.000 de automobile, conform datelor oficiului federal de statistică (Rosstat). Înainte de 2022, cel mai slab an pentru producţia de automobile a Rusiei după colapsul URSS, în 1991, a fost anul 2009, după criza financiară mondială, când uzinele din Rusia au produs aproape 600.000 de automobile, arată datele firmei de analiză ASM-Holding.

Sancţiuni internaţionale

Sancţiunile internaţionale introduse după debutul ofensivei ruseşti în Ucraina au pus capăt la două decenii de investiţii mari făcute de marii constructori auto mondiali în Rusia.

Ţările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din Rusia.

Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroşi constructori au oprit vânzările de automobile în Rusia, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche.

Alţi constructori au încetat să mai producă automobile în Federația Rusă

Alţi constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen sau Volvo.

Începând din vara lui 2022, producţia la uzinele auto din Rusia, care a trebuit să fie oprită din cauza lipsei de componente importate, a început să fie reluată parţial, în principal la uzinele Avtovaz, cel mai mare constructor auto rusesc. Avtovaz a reluat producţia anumitor modele Lada, însă fără anumite caracteristici care depind de componentele importate.

Tot la finele anului trecut a fost reluată producţia automobilelor Moskvich la fosta uzină Renault din apropiere de Moscova. Cu toate acestea, în luna decembrie 2022 producţia de automobile în Rusia a înregistrat un declin anual de 68% până la 40.300 de unităţi, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel