Producere vin. Descoperire importantă în zona Mării Negre
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
În zona Mării Negre se face vin de peste 8.000 de ani - cu aproape un mileniu mai demult decât se credea. Asta arată cele mai recente descoperiri arheologice ale oamenilor de ştiinţă georgieni, care au găsit urme ale lichidului bahic pe fragmente de ceramică.

La mică distanţă de capitala georgiană Tbilisi, arheologii au descoperit vestigiile unei culturi neolitice de acum 8.000 de ani. Vase de ceramică reconstituite sunt împodobite cu reprezentări primitive ale unor struguri şi cu imaginea unui om dansând. Mai mult, în examinarea ceramicii, oamenii de ştiinţă au găsit urme de vin.

Pentru fosta republică sovietică Georgia este şi o chestiune de mândrie naţională: pe acest teritoriu, producţia de vin nu a încetat niciodată - dovadă a continuităţii locuirii spaţiului, scrie TVR.

Până acum s-au găsit în Armenia şi Iran dovezi arheologice că omul ştia să facă vin acum 6 mii de ani. Descoperirea din Georgia devansează acest moment cu încă două milenii. Totuşi, din aceeaşi perioadă datează descoperiri din China, unde s-au găsit rămăşiţe ale unui vin nu din struguri, ci din fructe, miere şi orez.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel