Data publicării:

Producătorii români refuză să se asocieze. Adrian Chesnoiu, exemplu din altă țară despre mere / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Adrian Chesnoiu a vorbit despre reticența producătorilor agricoli din România de a se asocia.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre reticența producătorilor români de a se asocia pentru a avea putere mai mare de negociere pe piața agroalimentară, dar și pentru a avea costuri mai mici:

„Erau, în vremea lui Ceaușescu, depozite cu bioxid de carbon, cu temperatură controlabilă și s-au terminat. Acum ne mirăm că de ce vin mere din Polonia...“, a spus Val Vâlcu.

„Se refac investițiile! Au fost programe de sprijin cu fonduri europene pe care noi le-am gestionat prin AFIR. S-au făcut investiții în plantații pomicole, s-au făcut investiții în depozite. Ce e foarte important la noi este că există încă o reticență față de asociere. E mult mai ușor pentru 10-20-50 de producători de mere dintr-un areal geografic să se organizeze într-un grup de producători și să facă o investiție mai mare care le dă posibilități. Își reduc TVA-ul, pot negocia prețurile foarte bine cu cei care le furnizează inputuri, deduc acciza la motorină, au o altă putere de negociere în contractele comerciale cu retailerii, dar este încă această reticență.

Am fost într-o țară europeană, nu mai dau exemplu, și am văzut o investiție de 25 de milioane de euro într-un depozit de mere, 66 de producători, 1.300 de hectare de măr. Venea camionul cu mere din câmp, de la recoltat, le deversau într-un bazin și de acolo nu le mai atingea omul. Își luau calea pregătirii pentru comercializare, erau sortate pe diverse categorii, ambalate, etichetate și plecau în depozit și comerț.

Imaginați-vă ce ar fi fost ca 66 de producători să-și facă fiecare depozitul lui? Era foarte complicat și foarte greu. Ar fi avut cantități mici, n-ar fi putut să negocieze cu hipermarket-urile pe poziție de egalitate, iar de cealaltă parte costurile cu inputurile cu tratamentele și celelalte lucrări ar fi fost mai mari. Așa, odată organizați, au altă putere ne negociere și de aia vedem....“, a spus Adrian Chesnoiu.

„Există la noi o astfel de asociere?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Au început și la noi să se asocieze fermierii. I-am stimulat să înceapă asocierea, au apărut și cooperative de producători de măr și sunt absolut convins că asta e calea, dar procesul acesta încă mai durează și e important ca statul, prin politicile lui, să poată susține astfel de investiții“, a adăugat Adrian Chesnoiu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Cartoful românesc e cumpărat de străini și vândut înapoi în România. Ministrul Chesnoiu face investiții pentru a rezolva problema

Youtube video image

Terenurile date în arendă străinilor. Chesnoiu subliniază cea mai mare problemă: "Am depus o iniţiativă legislativă în Parlament"

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a vorbit despre situația terenurilor arabile din România, la ora actuală, și problema suprafețelor date în arendă străinilor.

"Noi avem suprafaţa de teren arabil a ţării care este oarecum stabilă pentru că avem declaraţiile la APIA - 9,4 milioane de hectare de teren care sunt declarate anual pentru primirea de subvenţii. În general, sunt deţinute de români. Acum, faptul că este o firmă românească cu acționariat străin... Asta a făcut situaţia legislaţiei europene să se poată achiziţiona. Noi am venit cu acea modificare la Legea 17 cu vânzarea terenurilor în care am impus anumite condiţii şi un anumit ordin de preemţiune la cumpărare care a mai stabilizat puţin lucrurile. Este foarte important să ştim că pe aceste 9,4 milioane de hectare de teren se produce în ţară. Toţi fermierii, până la urmă, sunt fermieri români. Chiar dacă există fonduri de investiții externe, în general terenul este arendat către fermieri români.

Problema cea mai mare, din ultima perioadă, este faptul că, în cazul terenurilor care sunt deţinute de grupuri de investiții, de fonduri de investiții externe, arenda este pe perioadă foarte scurtă - 1 an, 2 ani. Problema este că fermierii români au nevoie de stabilitate. Ca să poţi face investiţii în creşterea unităţii solului, a calităţii pământului, ai nevoie de continuitate şi acesta a fost motivul pentru care am depus o iniţiativă legislativă în Parlament, pentru a standardiza un nivel minim al duratei arendei de 10 ani. Am gândit această durată minimă că să îi putem oferi fermierului posibilitatea de a face rotaţia terenurilor, de a face investiții, de a avea o predictibilitate. (...) Rotaţia culturilor distruge dăunătorii şi oferă posibilitatea creşterii calităţii solului. De partea cealaltă, utilizarea unor culturi proteice fixatoare de azot oferă îmbunătăţirea calităţii solului în timp", a spus Adrian Chesnoiu, la DCNews TV (citește AICI).

Digitalizarea agriculturii. Chesnoiu: Avem soluția! Românii pot scana produsele cu telefonul și pot afla informații despre producători

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a vorbit despre digitalizarea agriculturii din România. Astfel, cetățenii pot scana cu telefonul produsele pe care vor să le cumpere din piață și vor afla informații referitoare la producător, la capacitatea de cultivare a acestuia și calitatea produsului:

„Din păcate, în ultimii 20 de ani s-a ajuns în situația de astăzi, unde aproape 85% din comerțul cu produse agroalimentare se derulează prin marile rețele de magazine. Direcția de acțiune pe care o avem la Ministerul Agriculturii pentru anul acesta și perioada următoare este pe de o parte una de scurtă durată, de intervenție, piețele volante, pentru desfacerea produselor agricole la nivel local și regional. Pe acești producători mici putem să-i ajutăm prin aceste piețe de desfacere astfel încât consumatorul să se îndrepte către produsele românești cunoscute, de la fermieri cunoscuți“, a spus Adrian Chesnoiu.

„Char se îndreaptă! Mie îmi e frică și aici ar trebui ca ANSVSA-ul sau cine se ocupă să vadă dacă ăia sunt toți producători? Măcar să fie produse românești... Că, de fapt, mai cumpără de la 10-20-30 de vecini, nu ar fi o problemă, dar or fi toate din România?“, a adăugat Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel