Producție petrol. Rusia, decizie de ultimă oră
Acordul privind reducerea producţiei dintre Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi producătorii de ţiţei din afara cartelului ar putea fi prelungit, a afirmat miercuri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmit Itar-TASS şi Reuters.
Producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis recent să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei. În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018. Joi, la reuniunea OPEC de la Viena, ar urma să fie discutate detaliile unei eventuale prelungiri a acordului convenit anul trecut. Până acum, Rusia, Arabia Saudită şi Irak au indicat că sunt deschise la extinderea perioadei de reducere a producţiei de ţiţei.
Un acord între OPEC şi producătorii de ţiţei din afara cartelului ar face posibilă reducerea stocurilor de petrol şi ar stimula creşterea preţului barilului de ţiţei, a afirmat Alexander Novak. Acesta a adăugat: "Perspectivele sunt în creştere, ne aşteptăm la majorarea cererii de ţiţei în 2018".
Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. Cotaţia barilului de petrol Brent a depăşit luna aceasta 63 de dolari, la bursa ICE Futures din Londra, cel mai ridicat nivel din iulie 2015. Analiştii se întreabă dacă în aceste condiţii Rusia mai este interesată de prelungirea acordului până la 31 decembrie 2018, deoarece o astfel de decizie ar putea determina SUA să-şi majoreze producţia. Conform acordului, Rusia a acceptat să-şi reducă producţia cu 300.000 bpd faţă de nivelul din octombrie 2016.
Întrevederi la Viena
Miercuri, şase miniştri din OPEC şi producătorii de ţiţei din afara cartelului, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia, s-au întâlnit la Viena pentru a analiza recomandările pe care le vor face delegaţiilor lor. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că este posibilă o prelungire cu trei luni a acordului, până în iunie 2018, când va avea loc o nouă reuniune a OPEC cu producătorii de ţiţei din afara cartelului.
Arabia Saudită, cel mai important membru al OPEC, ar dori ca acordul de reducere a producţiei de petrol să fie prelungit pentru încă nouă luni, până la finele lui 2018, o poziţie care, potrivit preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, este sprijinită de Moscova, susţin sursele.
Rusia este puternic dependentă de veniturile din exporturile de petrol şi se teme că o eventuală creştere bruscă a preţurilor ar putea fi urmată de un nou colaps. Un obiectiv cheie al acordului convenit în 2016 de principalii producători mondiali de petrol a fost atins, în condiţiile în care cotaţia ţiţeiului Brent a revenit la peste 60 de dolari per baril, de la 27 de dolari per baril în 2016.
Bugetul Rusiei este construit pe baza ipotezei unui preţ al barilului de petrol de 40 de dolari, ceea ce sugerează că există o rezervă consistentă care să protejeze bugetul de o scădere bruscă a preţului ţiţeiului. Alexander Novak a declarat recent că se aşteaptă ca preţul petrolului să rămână între 50 şi 60 de dolari per baril, atât în acest an cât şi anul viitor.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News