Procurorul șef al DNA, discurs în Parlamentul European. Ce a ieșit la iveală
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
DNA
DNA
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, a susținut un discurs la o audiere publică organizată de Parlamentul European in sistem de videoconferință.

Audierea publică, desfășurată la data de 6 iulie 2020, a avut ca subiect „Valorificarea investigațiilor desfășurate de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) în materie de combaterea fraudei, a corupției și alte nereguli constatate în statele membre ale U.E”.

Printre vorbitori, s-au mai numărat și reprezentanți ai autoritățiilor de aplicare a legii din Germania și Italia, directorul general OLAF, procurorul șef al EPPO (Parchetul European) si un reprezentant al Curții de Justiție a UE.  

În discursul său, procurorul șef al DNA a prezentat perspectiva României asupra investigării fraudelor la fondurile europene menționând că, deși este un organ de anchetă administrativ, datele și informațiile pe care OLAF le furnizează anchetei penale contribuie la reducerea timpului de anchetă și la creșterea eficienței măsurilor de urmărire penală. „Concret, investigatorii OLAF transmit analize și investigații financiare, ne sprijină în identificarea entităților persoane fizice sau juridice implicate, efectuează verificări la societățile comerciale din diferite state membre implicate în circuitul infracțional, obțin documente legate de implementarea proiectelor cu parteneri din statele membre, toate aceste date fiind exploatate ulterior și detaliate în cadrul activităților judiciare”, a spus procurorul șef al DNA.

În perioada 2012-2018, au fost primite 84 de recomandări de la OLAF dintre care 25 au fost valorificate în dosare penale trimise în judecată, ceea ce reprezintă un procentaj de 30%.

Pe de altă parte, în cauze cu fraude europene, activitatea DNA a fost și este în continuare mult mai vastă decât cea care se întemeiază pe rapoartele OLAF.  Dosarele penale de acest tip au la bază sesizări din surse diverse, naționale, în primul rând din partea agenției românești de coordonare și control antifraudă, cea care asigură și contactul cu OLAF, respectiv Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), dar și din partea altor persoane juridice sau fizice, se precizează într-un comunicat.

În finalul intervenției, procurorul șef DNA a subliniat buna colaborare avută de DNA cu OLAF în peste 17 ani de investigare a fraudelor cu fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel