Procesul 'Ndrangheta. Au fost date sentințe pentru zeci de membri ai Mafiei
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Procesul 'Ndrangheta. Au fost date sentințe pentru zeci de membri ai Mafiei
Pexels / Procesul 'Ndrangheta. Au fost date sentințe pentru zeci de membri ai Mafiei
Procesul anului în Italia a adus în fața justiției peste 70 de membri ai Mafiei, în special cei ai grupării 'Ndrangheta.

Un tribunal italian a condamnat 70 de membri ai puternicului grup mafiot 'Ndrangheta, în prima etapă a celui mai mare proces din Italia din ultimele decenii relatează BBC. Inculpații s-au confruntat cu acuzații grave, precum tentativă de omor și extorcare.

În următorii doi ani, 355 de presupuși mafioți și oficiali corupți vor fi aduși în fața instanței pentru implicarea lor în rândul celui mai bogat și mai puternic grup criminal organizat din Italia. Sunt implicați sute de avocați și aproape o mie de martori.

Procese cu ușile închise

„Maxi procesele” de sâmbătă s-au desfășurat cu ușile închise într-o sală de judecată special transformată din orașul calabrian Lamezia Terme. Acuzații au optat pentru un proces rapid care le-a permis să li se reducă pedeapsa cu o treime dacă sunt găsiți vinovați. Judecătorii au dat pentru șase dintre condamnați pedeapsa de maximă de 20 de ani pe care o ceruseră procurorii. Alți 21 de inculpați au fost achitați.

'Ndrangheta este o rețea criminală extinsă, formată din aproximativ 150 de familii. Acest proces vizează doar una dintre familii: Mancuso. Lista lungă de acuzații include o serie de fapte ilicite precum trafic de droguri, crimă, tentativă de omor, extorcare, uzul și dezvăluirea secretelor oficiale și abuz în serviciu.

Presupusul șef Luigi Mancuso, în vârstă de 67 de ani, care poartă porecla „unchiul”, și fostul senator Giancarlo Pittelli, în vârstă de 68 de ani, despre care procurorii pretind că este oficialul care îi acoperea pe membrii Mancuso, vor fi supuși unor procese mai lungi la o dată ulterioară.

Procurorul principal a trăit sub protecția poliției 30 de ani

Cazul este condus de Nicola Gratteri, unul dintre cei mai respectați procurori șefi anti-mafia din Italia. El a petrecut zeci de ani urmărind bandele criminale italiene și, în consecință, a trăit sub protecția poliției de mai bine de 30 de ani.

Gratteri a promis la începutul acestui an că va doborî „această Ndrangheta asfixiantă, care cu adevărat taie respirația și bătăile inimii oamenilor” și a declarat reporterilor că sentința de sâmbătă „a fost foarte bună”.

'Ndrangheta a devenit proeminentă după maxi-procesele de la sfârșitul anilor 1980, care au slăbit semnificativ influența familiilor mafiote Cosa Nostra din Sicilia. 'Ndrangheta este implicată într-o gamă largă de activități ilegale, dar este specializată în traficul de cocaină și se crede că controlează aproximativ 80% din comerțul european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel