Data actualizării:
Data publicării:

Procesul lui Mugur Isărescu în care este  acuzat de colaborare cu Securitatea, suspendat

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Procesul lui Mugur Isărescu în care este  acuzat de colaborare cu Securitatea, suspendat până se pronunță CCR asupra unei excepții de neconstituționalitateUn articol de: Mirela Ionela Achim - 18 Mai 2021, 14:58Foto: Inquam Photos / Octav GaneaEVENIMENT

Curtea de Apel București (CAB) a suspendat procesul în care guverantorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, e acuzat de colaborare cu Securitatea. Este așteptată astfel să se pronunțe Curtea Constituțională, după ce Isărescu o ridicat o excepție de neconstituționalitate. Decizia poate fi atacată cu recurs de reprezentanții Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), informează Europa Liberă. 

Procesul la CAB în care Isărescu e acuzat de colaborare cu Securitatea, suspendat până la un verdict CCR

ADVERTISING

Avocatul lui Mugur Isărescu, Valeriu Stoica, a argumentat în față instanței că procesul trebuie suspendat până la o decizie a CCR „pentru asigurarea în mod real și efectiv a independenței Băncii Naționale a României și a persoanei care exercită funcția de guvernator” și că „prejudiciul de imagine cauzat pârâtului s-ar extinde în mod faptic asupra întregii instituții fundamentale pentru statul român, BNR (…) Pronunțarea unei soluții întemeiată pe dispoziții legale neconstituționale riscă să arunce o umbră de îndoială asupra activității instituției”.

Apărătorul mai consideră că acțiunea formulată de CNSAS „în baza unei așa zise reverificări realizate în temeiul unor dispoziții legale neconstituționale (…) are aptitudinea de a se converti într-un veritabil mijloc de presiune asupra BNR și a guvernatorului”.

Mugur Isărescu a avut iniţial o decizie de necolaborare cu Securitatea şi chiar a prezentat trei documente emise de CNSAS în acest sens. Dar Consiliul de studiere a arhivelor securităţii a reanalizat cazul, iar a doua decizie i-a fost nefavorabilă lui Isărescu. Pentru că nu poate contesta calitatea de colaborator al fostei securităţi, guvernatorul BNR a abordat altă strategie - a atacat legea care a permis să îi fie atribuită această calitate.

Astfel, Isărescu a atacat la Curtea Constituţională o prevedere introdusă în lege în 2019 potrivit căreia se poate aplica din nou procedura de verificare, dacă ulterior emiterii unei decizii de neapartenență sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverințe, direcția de specialitate din cadrul CNSAS găsește informații noi, care nu au mai fost supuse analizei. 

De asemenea, Isărescu a contestat şi definiția de colaborator al Securității.

Conform CNSAS, Guvernatorul BNR ar fi colaborat cu Securitatea, în perioada 1979 - 1989, sub numele conspirativ ”Manole”.Atenție! A anunțat când vine valul 4 în România și anticipează noi restricții anti-COVID-19

„Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări - notele din 16.12.1987 (...) şi 05.03.1985 (...). Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se spune în cererea CNSAS trimisă la CAB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel