Proces Kovesi - Antena 3. Sorina Matei, solidară cu colegii jurnaliști
Sorina Matei spune că Laura Kovesi folosește indirect puterea instituției pe care o conduce pentru a interveni în procesul intentat în nume personal mai multor jurnaliști de la Antena 3. Jurnalista devine solidară cu postul tv, ai căror reprezentanți spun că DNA a cerut toate documentele din dosar în interesul soluționării unui dosar penal.
Sorina Matei precizează că Laura Kovesi a găsit vinovați inclusiv jurnaliști care nu au participat la emisiunea în cauză.
Iată mesajul jurnalistei:
"Laura Codruţa Koveşi a dat în judecată în 2015 jurnalişti de la Antena 3 care au criticat-o public pentru modul cum de fapt nu s-a instrumentat dosarul Bercea Mondial- Mircea Băsescu când Laura Codruţa Kovesi era procuror general al României. Dosarul, deşi vechi, s-a mişcat şi a fost instrumentat abia după ce Antena 3 a difuzat înregistrările cu Mircea Băsescu, mai întâi prin învăluirea unei speţe de şantaj, şi abia apoi printr-un dosar pe Mircea Băsescu care a fost confirmat de instanţe prin decizie definitivă de condamnare. Însă Laura Codruţa Kovesi s-a simţit lezată şi, în nume personal, pe persoană fizică, nu ca şef de instituţie, a depus acţiune în instanţă, considerând că întrebările şi comentariile unor jurnalişti şi din partea unei staţii i-au creat un "grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane".
Deşi instanţa pe fond a admis acţiunea făcută în nume personal, pe persoană fizică, de către Kovesi, găsind în mod curios vinovaţi jurnalişti care nici măcar nu au participat în emisiune sau care nu au făcut comentarii, iar apoi procesul a fost strămutat de două ori şi tărăgănat, astăzi vedem evoluţii periculoase în acest caz, în care Laura Codruţa Kovesi, în nume personal, ca persoană direct implicată, foloseşte indirect şi în subteran puterea instituţiei pe care o conduce pentru a interveni în procesul ei civil.
DNA solicită documente: factor de presiune pentru instanțe
Intervenţia DNA, a unei instituţii de forţă, a unei direcţii de parchet anticorupţie, într-un proces civil în care persoana privată Laura Codruţa Koveşi este parte şi se consideră vătămată, printr-o adresă trimisă instanţei în care solicită intempestiv documente din dosarul civil în interesul soluţionării unei cauze PENALE, este un puternic şi real factor de presiune la adresa instanţelor care sunt menite să judece independent, imparţial şi echidistant această speţă în mod definitiv.
Fundamental este ca judecătorii să nu se lase influenţaţi, presaţi, timoraţi sau să fie speriaţi. Pentru ca doar ei si numai in temeiul legii înfăptuiesc actul de Justitie. Ca procuror şef al DNA nu ai voie niciodată să foloseşti împotriva nimănui forţa şi puterea instituţiei pe care o conduci ca să pui presiune sau să intimidezi instanţe şi judecători. Cu atât mai mult când vorbim de o situaţie personală, de un interes personal, de un caz în care chiar tu eşti parte.
Practica universală a CEDO dă dreptul jurnaliştilor să critice autorităţile statului, chiar permite doze de exagerare când vine vorba de persoane care aparţin instituţiilor statului sau de reprezentanţi ai săi. Iar rolul jurnalistului este să ofere publicului informaţie, să fie mereu în slujba celor conduşi, nu a conducătorilor. Jurnalismul de investigaţie se concentrează pe abuzul de putere, pe urmărirea banilor, pe mari afaceri de corupţie sau judiciare, este adevăratul watchdog de pe coridoarele puterii. Indiferent la ce staţie, ziar sau site lucrăm," a scris Sorina Matei pe contul său de socializare.
*Notă: intertitlul aparține redacției DCNews
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News