Data actualizării:
Data publicării:

PROCENTUL care a îngrijorat BNR, FALIMENT din cauza facturilor uriașe la energie. Suciu, avertisment

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a vorbit despre situația economică a României și criza actuală din energie.

"Este evident că o prelungire a crizei în energie cu facturi uriaşe pentru companii poate duce la o creştere semnificativă a numărului companiilor care îşi închid porţile. Este ceea ce subliniem şi ceea ce, de acum încolo, trebuie să evităm împreună cu Guvernul şi factorii responsabili care pot opera în această zonă să se întâmple. Nu aş vrea să intru pe o linie care să însemne sfaturi sau direcţii de acţiune guvernamentală pentru că aici lucrurile sunt bine delimitate. Pe de-o parte, avem politici fiscale bugetare pe care le gestionează un guvern, indiferent care este acesta, şi politicile monetare pe care le gestionează Banca Naţională.

Pentru reuşita unei situaţii economice stabile, vorbim de un mix de politici fiscale şi monetare. Subliniem acest lucru în fiecare comunicat al nostru pentru că în privinţa indicelui de inflaţie care ne-a îngrijorat pe toţi - de 6,3% ultimul indice legat de luna septembrie - aproape 4 procente din acest indice vin ca urmare a preţurilor la energie. Dacă ne uităm la cealaltă componentă de 2% şi ceva, asupra căreia politicile monetare ale BNR pot avea efecte prin deciziile pe care le ia banca, este o cifră relativ mică în orizontul de simţire a inflaţiei pe care îl are partea centrală. Acele aproape 4 procente care vin din energie sunt aproape intangibile în ceea ce priveşte politicile monetare şi atunci este evident că trebuie să ne uităm la alte instrumente pentru a avea efecte asupra lor. Să nu uităm că este o criză globală în energie şi cu prețurile acestea este foarte greu de operat în momentul în care vorbim de influenţe externe semnificative", a spus Dan Suciu, la Antena 3.

Plata facturilor la curent și gaze ar putea fi amânată

Comisiile economice reunite au votat în unanimitate luni mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie. Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.

Amendamentele aduse de PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului - pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA - pentru cei non-casnici. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel