Problema rezerviștilor, ”acoperită de realitate”. Ministrul Angel Tîlvăr, despre armata obligatorie: Există un proiect referitor la serviciul militarilor
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Ministerul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a făcut precizări legate de introducerea armatei obligatorii.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, a făcut precizări legate de rezerviștii pe care îi are România, după ce noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghe Vlad a afirmat că aceștia sunt ”prea bătrâni pentru a lupta pe front”, dar și privind reintroducerea armatei obligatorii, serviciu care a fost suspendat în urmă cu 17 ani

”Există o nevoie de reîmprospătare a rezervei, ceea ce se întâmplă în mod obișnuit și este o preocupare pe care Statul Major al Apărării, deci ceea ce a spus (n.r. generalul Vlad), cred că, este acoperit de realitate.

În sensul că este nevoie ca rezerviștii care ies din evidențe și care pot fi activi în anumite situații să poată avea de partea cealaltă intrări ăn sistem care să asigure nevoile pe care le satisfăceau rezerviștii care ies din sistem, din evidențe”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar, la  Digi 24.

Pregătirea militară, reglementată de lege

”V-am spus și o repet, nu se pune această problemă. Armata nu este obligatorie. După cum știți există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntari în termen care va reglementa și posibilitatea celor care doresc să aibă o pregătire militară, din diferite motive.

Este vorba de o perioadă care să fie de până la 4 luni, să cuprindă oameni care să aibă vârsta între 18 și 35 de ani, pe perioada în care vor face această pregătire vor avea o indemnizație.

Li se asigură în această perioadă elementele care țin de cazare, de hrană, de echipare, iar la sfârșitul acestei perioade să primească un cuantum de trei salarii medii brute pe economie”, a declarat ministrul Apărării Naționale, la Digi 24.

În contextul în care mai multe țări occidentale, precum Germania sau Marea Britanie, sunt discuții privind posibilitatea reintroducerii armatei obligatorii, ministrul a fost întrebat dacă acest lucru ar fi fost discutat dacă România nu s-ar fi aflat în an electoral.

”Încă de când mi-am preluat mandatul (n.r. 2022), am spus că în perioada aceasta, iar lucrul a fost generat și de discuțiile pe care le-am avut și în cazul MApN, această problemă nu se pune. Punct”, a mai spus ministrul Tîlvăr.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, ”pe timp de pace” și ”trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”.

Citește și: MApN vrea mărirea Armatei Române cu 20.000 de militari. Cum pot fi atrași tinerii în Armată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel