Problema gropii de gunoi din Glina, tranșată de președintele CJ Ilfov: ”Investitorii și firma de proiectare se împotrivesc corecturilor”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Scandalul gropii de gunoi din Glina nu s-a stins după ani de dezbateri iar subiectul a fost dezbătut recent de către președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma.

Ani de zile mii de oameni din comunele Popești-Leordeni și Glina au trăit într-un pericol grav de îmbolnăvire. Aceştia au fost obligați să trăiască zi de zi cu mirosul insuportabil cauzat de emanațiile miilor de tone de deșeuri de tot felul.

Într-un interviu acordat Digi24, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, recunoaște  problema și încearcă să clarifice situația dezastruosă din această zonă: ”Normal că simt. Și tot timpul, indiferent de oră, pun mâna pe telefon și-l sun pe șeful Gărzii de Mediu Ilfov. Să facă controale, să dea amenzi. Aceste mirosuri vin în principal de la depozitele care au existat și există în București și Ilfov. Deținătorii depozitelor de deșeuri, fie că au activitatea suspendată, fie că au activitatea autorizată, nu își îndeplinesc toate obligațiile legale de mediu”, a declarat pentru sursa citată președintele CJ Ilfov.

Mii de sesizări, amenzi pe măsură dar problema rămâne nerezolvată

În ultimele luni, peste 1.200 de sesizări pentru miros urât s-au înregistrat la Garda de Mediu Ilfov și amenzi în valoare de 200.000 de lei. De asemenea, s-au impus aproximativ 20 de măsuri de conformare, cu termene clare. În ultimii cinci ani, s-au dat amenzi la depozitul de la Vidra de peste 630.000 de lei.

”Lăcomia operatorilor de depozite de deșeuri a condus la funcționarea neconformă a acestor depozite. Datoria operatorilor este de a investi mereu în modernizarea locațiilor, prin retehnologizarea acestora. Operatorii de depozite de deșeuri trebuie în permanență să se asigure că real reduc emisiile urât mirositoare, să colecteze și să depoziteze corect deșeurile”, a mai declarat Hubert Thuma.

Speculanții imobiliari și documentația de urbanism


”Ei bine, referitor la documentația de urbanism PUG din Popești-Leordeni, vreau ca cetățenii să afle adevărul din spatele acuzațiilor aduse echipei noastre de specialiști, echipă condusă de doamna arhitect-șef Olivia Oprescu. Unii o acuză că tergiversează emiterea avizului, însă realitatea este cu totul alta. În spatele acestor acuzații se află speculanții imobiliari, dar și firma care a elaborat documentația PUG. Ce vor ei să facă? De pildă, încearcă să reglementeze înălțimi de P (parter) + 25 de etaje, blocuri lângă case și multe altele, care contravin legislației în vigoare și care nu respectă calitatea vieții cetățenilor. Pe scurt, vor să își impună propriile interese”, a declarat președintele CJ Ilfov.

Thuma indică posibilii vinovați

”Firma de proiectare, elaboratorul acestei documentații, este singura responsabilă pentru completarea și corectarea documentației pentru a permite echipelor noastre să finalizeze procesul de elaborare și să emită avizul de care este nevoie. Cu toate acestea, deși am solicitat în nenumărate rânduri, atât în cadrul întâlnirilor la grupurile de lucru, prin mail, prin adrese oficiale, telefonic, firma de proiectare nu a venit cu completările necesare documentației PUG, astfel încât avizul să poată fi emis. Ne punem întrebarea dacă acest lucru se întâmplă voit. Rog, încă o dată, Primăria Popești-Leordeni, sigura în măsură să solicite ferm firmei de proiectare, în baza relației contractuale dintre cele două, această firmă fiind angajată de primărie pentru livrarea serviciului de proiectare, să intervină prompt, pentru a putea finaliza acest PUG. Este regretabil că unii investitori și firma de proiectare se împotrivesc corecturilor și încearcă să manipuleze opinia publică prin răspândirea de informații false”, a mai menționat Hubert Thuma.

Soluția: asocierea cu Primăria Capitalei pentru identificarea unui noi gropi de gunoi care să fie construită în județul Ilfov 

”Nu s-a renunțat la proiect. Acum căutăm un teren, am găsit o variantă, de aproximativ 25 de hectare. Dar încă nu e nimic bătut în cuie, așteptăm să vedem ce zice și Bucureștiul. După ce stabilim clar terenul și-l agreăm împreună cu Bucureștiul, se face SF (studiu de fezabilitate - n.r.), apoi se lansează licitația pentru contractarea unui operator care să vină să construiască instalațiile”, a spus Hubert Thuma completând că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor București-Ilfov va fi finalizat în 2027.

Drept la replică ECOREC

Subscrisa ECOREC S.A., societate comercială română, în calitate de administrator al depozitului de deșeuri Glina, reprezentată prin director Corina Blanaru, ca urmare a articolului Problema gropii de gunoi din Glina, tranșată de președintele CJ Ilfov: ”Investitorii și firma de proiectare se împotrivesc corecturilor” (https://www.dcnews.ro/problema-gropii-de-gunoi- din-glina-transata-de-presedintele-cj-ilfov-investitorii-si-firma-de-proiectare-se-impotrivesc- corecturilor_913526.html) publicat la data 24.04.2023 și semnat Elena Didila, vă solicităm publicarea imediată, în aceeași pagină cu articolul, a următorului drept la replică:

ECOREC SA administrează depozitul Glina începând cu anul 2001 în baza dreptului conferit de Primăria Popești Leordeni prin contractul de administrare.

Depozitul de deșeuri Glina a fost înființat în urmă cu mai bine de 50 de ani, iar prima atestare a destinației terenului drept groapă pentru depozitarea gunoaielor menajere din București este din anul 1967. În anii 1982, respectiv 1990 prin hotărârile Consiliului General al Municipiului București, depozitul Glina a fost validat ca fiind unul dintre amplasamentele destinate eliminării deșeurilor menajere generate de București.

Depozitul este situat într-o zonă industrială destinată managementului deșeurilor încă din 1950 având în vedere că în proximitate se află stația de epurarea a apelor uzate din Bucuresti (SEAU Glina), colectorul casetat al apelor uzate Dâmbovița și Protan. Toate acestea fiind edificate în anii 1970-1980.

Stația de epurare a apelor uzate municipale din mun. București (SEAU Glina) ocupă o suprafață de 70 ha, în incitanta ei fiind edificat și incineratorul pentru deșeurile solide și nămol generat de instalație și care urmează să fie pus în funcțiune în următoarea perioadă. În imediata apropiere a depozitului se afla fosta platformă Glina, ferma de creștere intensivă porcine Picovit dar si numeroase amplasamente pe care se desfășoară activități industriale de producție printre care și peste 20 de activități de management al deșeurilor precum centre de colectare și sortare a deșeurilor.

De la preluarea depozitului de deșeuri, ECOREC SA a realizat lucrările de închidere ecologică a suprafeței de 37 ha exploatată neconform de către RASUB pentru depozitarea deșeurilor din Bucuresti în perioada 1967-2001, a recuperat și reutilizat peste 2.000.000 de mc de deșeuri inerte depozitate de autorități fără nici o măsură de protecție pe o suprafață de 10 hectare, transformând terenul într-o perdea vegetală cu peste 40.000 de salcâmi, a construit cu respectarea normelor naționale/europene de protecție a mediului 2 celule ecologice în care a asigurat eliminarea conformă a deșeurilor generate în mun. București și localitățile din jud. Ilfov, a recuperat și deviat de la eliminare finală peste 250.000 tone de materiale reciclabile (plastic, metal, sticlă, carton) reintroducându-le in circuitul economic.

Dezvoltarea depozitului s-a făcut cu respectarea normelor în vigoare și în baza tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, fiind obținute avizele de mediu, autorizațiile de construire, precum și autorizațiile de funcționare, inclusiv de mediu, pentru desfășurarea activității în completă legalitate.

Activitatea depozitului nu fost suspendată în instanță, așa cum precizează Președintele Consiliului Județean Ilfov – Dl. Hubert Thuma, ECOREC SA a luat decizia de suspendare a activității ca urmare a blocajelor survenite în procedurile de autorizare demarate de societate.

Aceste blocaje sunt coordonate de actori cunoscuți autorităților, organizații

neguvernamentale și o societate concurentă – operator al unui depozit de deșeuri din zona București-Ilfov și reprezintă activități anticoncurențiale cercetate în prezent de instituțiile abilitate.

Faptul ca amplasamentul depozitului Glina respectă toate prevederile legale pentru desfășurarea activității de tratarea a deșeurilor este confirmat de însăți Consiliul Județean Ilfov care în 2020 a solicitat și obținut de la Primaria Popești Leordeni certificat de urbanism pentru construcția centrului de management integrat al deșeurilor în județul Ilfov pe un teren aflat în incinta Depozitului Glina, unde se urmărea tratarea mecano-biologică a deșeurilor municipale. Consiliul Județean Ilfov avea în vedere să realizeze această investiție prin atragerea de fonduri europene iar pentru stabilirea amplasamentului a realizat un studiu de fezabilitate.

ECOREC SA a contestat în instanță emiterea certificatului de urbanism pentru iar ONG–urile care se opun emiterii autorizațiilor de funcționare pentru ECOREC SA susțin menținerea certificatului de urbanism pentru construcția centrului pentru tratarea deșeurilor municipale de către Consiliul Județean Ilfov în condițiile în care discutăm despre același amplasament.

Pe rolul instanțelor de judecată se află mai multe procese prin care societatea a solicitat emiterea actelor de reglementare ca urmare a deciziilor legale de emitere a autorizației integrate de mediu luată în anul 2018 de agenția pentru protecția mediului Ilfov dar și a autorizației de mediu luată în anul 2022 de agenția națională pentru protecția mediului.

De la suspendarea activității depozitului de deșeuri, societatea desfășoară în continuare, activitățile de întreținere precum captarea și neutralizarea în amplasament a gazului de depozit, captarea și tratarea în amplasament a levigatului, lucrările de mentenanță ale instalațiilor și întregului amplasament, lucrări de acoperire finală a anumitor porțiuni din depozit, și prin care se asigură astfel un impact minim al amplasamentului asupra mediului înconjurător.

Depozitul Glina nu reprezintă nici un fel de pericol pentru mediul înconjurător sau pentru cetățenii din localitățile situate în apropierea acestuia și nu este responsabil pentru problema mirosurile neplăcute, constatări făcute în repetate rânduri de către reprezentanții autorităților de control – comisariat garda de mediu, direcția de sănătate publică. Mai mult cu ocazia acestor controale nu au fost identificate neconformități sau nereguli în activitate și în consecință nu au fost aplicate sancțiuni.

Cu privire la proiectul Planului Urbanistic General al localității Popești Leordeni, pentru care se exercită presiuni în vederea aprobării, dorim să precizăm că prin proiectul supus avizării se desființează zona de protecție sanitară instituită în jurul amplasamentului depozitului conform prevederilor legale și se urmărește schimbarea destinației acestei zone din zonă de protecție sanitară în zonă construibilă cu imobile cu 4 etaje ceea ce contravine prevederilor legale .

Conform legii, depozitele de deșeuri sunt construcții speciale protejate prin zone de protecție sanitară în care nu sunt permise construcțiile, singurele activități care pot fi realizare fiind cele agricole.

Eliminarea zonei de protecție sanitară și edificarea de construcții în această zonă v-a afecta sănătatea populației, indicatorii urbanistici propuși prin plan fiind susceptibili de a produce o vătămare mediului sănătos și sănătății populației

Aceste modificări aduse zonei de protecție sanitară din jurul depozitului servesc intereselor imobiliare și sunt împotriva interesului public și contravin legislației în vigoare.

Având în vedere aceste aspecte și lacunele existente în proiectul de plan urbanistic general, subscrisa a solicitat în mod transparent și pe deplin legal, în cadrul dezbaterii publice organizate în 07.02.2022 și ulterior, remedierea acestor neconformități și refacerea planului în conformitate cu prevederile legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel