Data publicării:
"Probabil" o premieră mondială. Boala Alzheimer, depistată la un tânăr de 19 ani
Un caz de Alzheimer la un tânăr de 19 ani a fost confirmat în China, iar asta arată că patologia nu apare doar la persoanele în vârstă.
Mai mulţi oameni de ştiinţă chinezi au informat despre primul caz "probabil" de Alzheimer la un adolescent în vârstă de 19 ani şi au confirmat că patologia nu apare exclusiv la adulţi sau la persoanele în vârstă, transmite vineri EFE.
Descoperirile experţilor chinezi au fost publicate recent în revista ştiinţifică Journal of Alzheimer's Disease.
Potrivit echipei de oameni de ştiinţă de la Centrul de Inovare pentru Tulburări Neurologice dintr-un spital din Beijing, tânărul a început să aibă probleme de memorie şi dificultăţi de concentrare în timpul studiilor de la vârsta de 17 ani.
Un an mai târziu, tânărul era deja afectat de "o pierdere semnificativă a memoriei recente" care îl împiedica să-şi amintească evenimente din ziua precedentă sau unde îşi punea lucrurile.
Capacitatea de lectură a fost deopotrivă afectată şi reacţiile sale au început să fie tot mai lente, potrivit experţilor chinezi.
Reducerea graduală a memoriei sale s-a agravat într-atât încât nici măcar nu mai putea să-şi amintească dacă mâncase sau nu şi, din cauza deteriorării capacităţii sale cognitive, tânărul a fost nevoit să renunţe la şcoală.
Jia Jianping, care a condus studiul, a menţionat că în familia tânărului nu existau cazuri de Alzheimer, iar adolescentul nu avea probleme genetice sau boli care ar fi putut fi cauza pierderii memoriei.
Jia a cerut să fie studiată mai în detaliu posibilitatea ca maladia Alzheimer să se manifeste la persoane tinere, scrie Agerpres.
Comoţiile pot duce la probleme cognitive
Trei sau mai multe leziuni în zona capului sunt asociate cu afectarea funcţiilor cerebrale mai târziu în viaţă, conform unui studiu recent, relatează marţi DPA/PA Media.
Persoanele care au raportat trei sau mai multe comoţii - chiar şi uşoare - au prezentat o funcţie cognitivă semnificativ mai slabă, care s-a înrăutăţit succesiv cu fiecare leziune suferită ulterior, s-a constatat în urma cercetării conduse de echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Exeter şi Universitatea Oxford. Atenţia şi îndeplinirea sarcinilor complexe au fost în mod deosebit afectate.
Potrivit cercetătorilor, aceste date indică faptul că sportivii care suferă comoţii multiple ar trebui să beneficieze de consiliere cu privire la riscul continuării activităţii sportive.
Cercetarea, publicată în Journal of Neurotrauma, a inclus date prelevate de la peste 15.000 de persoane din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani, care au participat la studiul PROTECT desfăşurat online.
Ei au raportat severitatea şi frecvenţa comoţiilor cerebrale pe care le-au suferit de-a lungul vieţii şi au completat anual teste computerizate pentru evaluarea activităţii creierului.
"Ştim că leziunile la nivelul capului reprezintă un factor de risc major pentru demenţă, iar acest studiu desfăşurat la scară largă oferă cele mai mari detalii de până în prezent asupra unei constatări dezolante: cu cât îţi răneşti creierul de mai multe ori în viaţă, cu atât funcţia creierului tău ar putea fi mai slabă pe măsură ce îmbătrâneşti", a declarat conducătoarea cercetării, dr. Vanessa Raymont de la Universitatea Oxford.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News