Data publicării:

PRIVATIZAREA sănătății și educației, planul PNL? De ce a răbufnit Ludovic Orban. A fost BLOCAT în ultima clipă

Autor: Irina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp

Premierul Ludovic Orban a reacționat vehement față de adoptarea de către Camera Deputaților a unui proiect de lege care prevede interzicerea, timp de doi ani, a vânzării participațiilor statului la companii și bănci. 

Alegeri prezidentiale 2024

Ludovic Orban a precizat că va contesta la CCR acest proiect, inițiat de parlamentarul PSD, Șerban Nicolae. ”Noi suntem în procedură de listare a Hidroelectrica pe bursă, suntem în negocieri pentru dezvoltarea capacității CEC prin posibila intrare a unui investitor instituțional, fie BERD, fie altă bancă. Suntem în cursul unor proceduri de listare la bursă a altor companii pe care le pregătim. Cum să nu listezi companii pe bursă, că privatizarea poate fi o soluție de revitalizare a unor companii care nu funcționează? Chiar mi se pare o aberație”, a declarat Ludovic Orban.

Poziția premierului este expresia intențiilor politice ale PNL, care, după alegeri, pregătește privatizarea companiilor de stat și a unor sectoare de stat importante: sănătatea și educația. Deocamdată, liberalii sunt ”în proceduri” pentru a nu tulbura campania electorală, dar, odată văzuți cu sacii în căruța noii guvernări, toate privatizările și listările la bursă anunțate vor fi, rapid, puse în practică. De altfel, imediat după preluarea conducerii Guvernului, în iarna anului trecut, Guvernul debutase în trombă cu privatizarea sistemului de sănătate, fiind blocat în ultima clipă de izbucnirea pandemiei de Covid-19. 

Pornirea de a privatiza tot va fi de neoprit după câștigarea unui mandat de patru ani. Ocupând, practic, toate pozițiile de putere în statul român, de la președinte la guvern și parlament, nimeni nu va mai putea bloca subțierea până la dispariție a participațiilor statului. Aceste mari privatizări au fost, în trecut, surse de șpăgi grase pentru politicienii aflați la putere, dar consecințele cele mai grave se vor vedea în scăderea autonomiei statului și în viața majorității românilor. Odată cu privatizarea CEC, prezența statului român în sistemul bancar va deveni aproape insignifiantă. 

Privatizările din sănătate și educație vor crește costurile populației pentru accesul la învățământ și servicii de sănătate, aceasta în condițiile în care accesul este inegal și în prezent. În patru ani, România va fi o țară complet privatizată, în care statul nu va conta, iar cetățenii lui o vor scoate la capăt fiecare cum poate și, de regulă, pe bani mulți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel