Principesa Sofia, a patra fiică a Regelui Mihai, împlinește 65 de ani / foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Principesa Sofia, cea de-a patra fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana, împlinește 65 de ani.

Familia Regală a României îi urează La mulți ani Alteței Sale Regale Principesa Sofia, cea de-a patra fiică a Regelui Mihai și Reginei Ana.

„Principesa Sofia își sărbătorește astăzi ziua de naștere. La mulți ani fericiți Alteței Sale Regale!

Principesa Sofia este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana și s-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957. A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC. O lungă perioadă, Principesa Sofia a lucrat şi și-a expus cu succes tablourile pe ambele maluri ale Atlanticului. Expoziții de pictură ale Sofiei a României au fost găzduite în sudul Franței și în Statele Unite ale Americii.

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, Principesa Moștenitoare Margareta.

În ianuarie 1990, Principesa Sofia, alături de sora ei mai mare, Margareta, au păşit pentru prima dată pe pământ românesc“, transmite Familia Regală a României.

Principesa Sofia locuiește în România

În ianuarie 1990, Principesa Sofia şi Principesa Margareta au descoperit o societate profund marcată de perioada comunistă. Principesele au hotărât să pună bazele Fundaţiei Principesa Margareta a României, pentru a susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României, conform casamajestatiisale.

În calitate de vicepreşedinte al Fundaţiei, Principesa Sofia a avut un rol esenţial în identificarea unor proiecte de mare importanţă, în campanii de strângere de fonduri pe întreg teritoriul Statelor Unite, în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, Principesa a contribuit la promovarea activităţii Fundaţiei pe plan internaţional.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

Fiica Principesei Sofia, Elisabeta-Maria Biarneix, s-a născut la Argenteuil, Franţa, în 1999. Principesa şi-a numit fiica după cele două Regine ale României, Regina Elisabeta şi Regina Maria.

Elisabeta-Maria și Principesa Sofia au locuit în Franţa până în anul 2018.

Începând din vara anului 2018, Principesa Sofia și fiica sa locuiesc în România. Principesa participă la evenimente publice, fie legate de educație și cultură, fie atunci i se încredințează misiunea de a reprezenta pe Majestatea Sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel