Data actualizării:
Data publicării:

Principesa Margareta ar putea domni în România. Declarații emoționante în presa spaniolă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp

Jurnaliștii de la cotidianul spaniol ABC au poposit la Castelul Peleș, în orașul Sinaia, la “poarta” de acces către enigmatica Transilvanie și au realizat un interviu cu Principesa Margareta.

Principesa Margareta a crescut departe de castelul "de poveste" de la poalele Munților Bucegi. S-a născut pe 26 martie 1949 la Lausanne, Elveția. Principesa Moștenitoare Margareta a urmat școala în Italia, Elveția, apoi în Marea Britanie, la un internat. Intorcându-se în Elveția la vârsta de 14 ani, a urmat Liceul Francez unde se indrăgostește de filosofie, după cum afirma însăși Principesa, fiind una din materiile preferate în timpul liceului. 

A sosit în România pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an a înființat, Principesa Margareta, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.

Principesa Margereta a povestit, scrie ABC, că a fost martoră la metamorfozarea României: de la o țară stăpânită de Nicolae Ceaușescu la o țară în care economia începe să se miște. "Evoluția a fost imensă. Acum avem democrație și prosperitate. Economia României este una dintre cele mai prospere din Europa", a spus Principesa Margareta.

Cu toate acestea, încă există probleme în România, cum ar fi drama românilor care pleacă în căutarea unui loc de muncă. "Eu am crescut în exil și mulți spanioli, italieni sau portughezi au făcut la fel în anii '60 și '70. Știu despre ce vorbesc. Dar după aceea, când aceste țări au început să prospere, oamenii s-au putut întoarce. România a început să se dezvolte și mulți oameni se întorc acasă. Acum, grație emigranților, multe familii au ce pune pe masă", a mai spus Principesa Margareta.

Principesa Margareta, verișoara lui Felipe al VI-lea, ar putea domni în România

(w670)

Onestitatea și corectitudinea Regelui Mihai și a fiicei sale au făcut ca oamenii să aibă o părere din ce în ce mai bună despre Familia Regală. Principesa Margareta le-a povestit jurnaliștilor spanioli că: "în ziua în care tatăl meu a plecat din România, guvernul i-a obligat pe profesori să scoată fotografiile cu el și să retragă portretele regale. Așa a început propaganda comunistă care ne-a jignit în fel și chip. Acum, oamenii au început să cunoască adevărul, dar până aici a fost drum lung".

Citând un sondaj INSCOP, jurnaliștii spanioli scriu că circa 44,9% dintre români au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală a României, iar în jur de 30% dintre români spun că ar vota pentru monarhie la un eventual referendum dedicat schimbării formei de guvernare a României. În aceiaşi chestiune, în iulie 2013, 27,2% declarau că ar vota în favoarea monarhiei.

"Premierul Victor Ponta este cel mai mare susținător al unui referendum în acest sens, iar președintele Klaus Iohannis a făcut istorie vizitându-l pe Regele Mihai la Palatul Elisabeta", au scris jurnaliștii spanioli.

Dacă într-o zi românii ar dori să instaureze monarhia și ar aboli Legea Salică, Principesa Margareta ar deveni Majestatea Sa Regina Margareta. "... dar în România nu există nicio discuție despre monarhie versus republică. România este republică, iar Coroana nu este motiv de diviziune, ci de echilibru, unitate și continuitate. Suntem un simbol național, un rol pe care l-am câștigat în ultimii 25 de ani. Restaurarea monarhiei depinde numai de popor. Mulți oameni mi-au zis: nu sunt monarhist, dar respect monarhia, iar aceaste declarații mă bucură. Tatăl meu mereu a spus că a fost Regele tuturor românilor", a mai zis Principesa Margereta.

VEZI ȘI: Forbes România: TOP 50 cele mai influente femei din România. Laura Codruța Kovesi, primul loc. Simona Halep, ultimul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel