Data publicării:
Principele Radu despre zestrea morală a Elisabetei Rizea și transformarea casei în muzeu: "Are încă multe de spus"
Principele Radu susține transformarea casei Elisabetei Rizea în muzeu și a vorbit despre zestrea morală a acesteia.
Principele Radu a afirmat vineri că zestrea morală pe care a lăsat-o eroina luptei anticomuniste Elisabeta Rizea mai are încă multe de spus şi a pledat pentru transformarea casei acesteia din Nucşoara într-un spaţiu al memoriei şi educaţiei pentru tânăra generaţie.
"Toată această zestre morală pe care ea (Elisabeta Rizea - n.r.) a lăsat-o, modelul acesta de curaj uman ieşit din comun şi atât de puţin cunoscut de către societatea noastră şi mai ales de către cea vest-europeană, are încă multe de spus. (...) Puţină lume se gândeşte la faptul că acea casă cu grădina ei pot reprezenta de aici încolo un spaţiu al educaţiei - unei educaţii neinstituţionale, neşcolare - pentru generaţiile de astăzi şi de mâine", a afirmat principele la un eveniment dedicat asociaţiei ce poartă numele eroinei rezistenţei româneşti şi proiectului de construire a unui spaţiu memorial în grădina şi casa acesteia din Nucşoara.
Ar depăşi pragul familiei
El a pledat pentru organizarea în fosta casă a Elisabetei Rizea a unor serii de manifestări.
"Dacă în fiecare vară, primăvară şi toamnă, în acest spaţiu al memoriei româneşti, s-ar perinda elevi şi studenţi, ar avea loc colocvii, întâlniri, mese rotunde, dialoguri de la câteva persoane până la câteva sute de persoane, această moştenire a Elisabetei Rizea ar depăşi pragul familiei ei şi ar intra în plină societate românească şi în viitorul ei, pe care i-l dorim cât mai puţin confuz", a spus principele Radu.
Restaurarea casei, un obiectiv turistic inedit
La rândul său, arhitectul Matei Damian, şeful proiectului de creare a complexului, a afirmat că Asociaţia Elisabeta Rizea are drept scop restaurarea casei în care au locuit soţii Rizea şi introducerea ei din circuitul privat în cel public.
"Pentru a putea realiza acest deziderat, proiectul prevede integrarea casei într-un ansamblu memorial, care să permită o funcţionare adecvată care respectă toate normele de proiectare în vigoare. Casa urmează să fie deservită de două edificii noi, un corp administrativ de primire oaspeţi şi o sală multifuncţională pentru conferinţe, proiecţii şi expoziţii. Amenajarea peisageră a grădinii, am numit-o 'Grădina Regelui' şi nu întâmplător, va fi o altă componentă a complexului memorial. Vom amenaja şi un mic amfiteatru de vară, o zonă de şezătoare cu vatră tradiţională şi vom construi un foişor de observaţie în punctul cel mai înalt al terenului", a explicat arhitectul.
Potrivit acestuia, întreg spaţiul memorial este gândit pentru a putea avea vizitatori români şi străini, care să aibă nu numai posibilitatea de a vizita casa încărcată de istorie în care au locuit soţii Rizea, ci să se bucure de activităţi educative, să asiste la prelegeri, proiecţii de filme documentare ori să beneficieze pur şi simplu de un weekend muscelean tradiţional.
Expoziţie permanentă
Expoziţia permanentă a casei memoriale, care va fi deschisă în sala multifuncţională, va fi dedicată biografiei lui Gheorghe şi Elisabeta Rizea, cu accent pe rolul jucat de ei în sprijinirea grupului de rezistenţă armată condus de Toma Arnăuţoiu.
Până în prezent au fost demarate procedurile juridice pentru a trece terenul şi casa în folosinţa asociaţiei, a fost începută documentarea în arhive pentru realizarea expoziţiei permanente, a fost efectuat studiul topografic al proprietăţii şi finalizat releveul casei, a precizat Matei Damian.
Casa Elisabeta Rizea este un proiect comun al Asociaţiei Elisabeta Rizea şi al Centrului de studii în istorie contemporană, sprijinit de Casa Regală a României.
Vezi și: Accident grav în Suceava. Două persoane încarcerate
Prima fotografie a Elisabetei Rizea cu un membru al Familiei Regale a României
O Seară a Palatului Elisabeta dedicată Asociaţiei Elisabeta Rizea şi proiectului de construire a unui spaţiu memorial în grădina şi casa eroinei rezistenţei româneşti a avut loc vineri în prezenţa principelui Radu. Au fost prezenţi preşedintele Asociaţiei Elisabeta Rizea, Bogdan Vârvoreanu, strănepotul eroinei, membri ai familiei Rizea, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
Potrivit https://www.romaniaregala.ro, prima fotografie a Elisabetei Rizea în prezenţa unui membru al Familiei Regale a României a fost realizată în seara de 30 decembrie 1997, când Regele Mihai I a găzduit la Bucureşti un dineu la care a invitat români din toate provinciile ţării, de toate etniile, de toate vârstele, de toate profesiile şi din toate mediile sociale. Elisabeta Rizea a fost aşezată la dineu în dreapta Regelui Mihai.
La 10 aprilie 2018, Principele Radu a vizitat casa Elisabetei Rizea şi a purtat un dialog cu membrii familiei Rizea şi cu autorităţile locale, în prezenţa profesorului universitar arhitect Augustin Ioan, la care familia eroinei a anunţat că intenţionează înfiinţarea unei asociaţii care să transforme proprietatea într-un spaţiu dedicat memoriei şi educaţiei tinerei generaţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News