Data publicării:

Principele Nicolae al României, la închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat

Autor: Covrig Roxana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
principele nicolae
principele nicolae

Principele Nicolae al României a vizitat, pentru prima oară, închisoarea din Râmnicu Sărat, alături de o delegație a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Reprezentanții IICCMER i-au prezentat istoria fostului penitenciar comunist. În plus, i-au prezentat și planurile pentru restaurarea și promovarea închisorii ca punct principal al unor proiecte documentare, culturale și turistice. Principele a fost interesat să viziteze mai multe celule și, mai ales, a fost interesat de persoanele care, odată, au fost întemnițate acolo. El a ascultat evocarea experiențelor carcerale și a modalităților de exterminare practicate de autoritățile comuniste. În celula în care a murit Ion Mihalache, principele a aprins o candelă în memoria deținuților politici.

”Locul este o adevărată întoarcere în timp, o lecție de istorie și o experiență extraordinară care te face să reflectezi asupra rolului nostru în păstrarea memoriei și apărarea valorilor democratice care respectă libertatea și demnitatea omului“, a spus Principele Nicolae al României, potrivit ziaruldegardă.ro.

Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific al IICCMER, a completat "Vizitarea Memorialului Râmnicu Sărat e o experiență extraordinară atât pentru cei din generația care a trăit sub comunism, cât și pentru cei tineri. Este un omagiu adus memoriei luptătorilor anticomuniști, amintirea vie a unor destine tragice și dovada unei rezistente eroice în fața opresiunii. Prin eforturile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, muzeul va fi valorificat și va contribui la dezvoltarea din punct de vedere turistic și cultural a comunității din Râmnicu Sărat”

În perioada comunistă, au ajuns în închisoarea de la Râmnicu Sărat reprezentanți ai grupărilor politice, clerici greco-catolici, dar și alți indezirabili. Regimul penitenciarului s-a remarcat prin restricții extreme. Deținuții politici l-au numit "închisoarea tăcerii". Tortura, dublată de lipsa tratamentului medical și de alimentația săracă, a dus la moartea multor personalități. Închisoarea a "găzduit" mare parte a elitei țărăniste printre care se numără Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Puiu, Cornel Velteanu și alții. Din anul 1963 a fost oficial închisă. În 2007 a intrat în administrația IICCMER, iar în anul 2012 a fost inclus în Planul Național de Restaurare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel