Principalul candidat la europarlamentare al partidului de extremă dreaptă AfD a fost interogat de FBI, fiind suspectat că a primit bani din Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Maximilian Krah, principalul candidat la alegerile europarlamentare al partidului de extremă dreaptă german AfD, a fost interogat de Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) despre posibile plăţi având provenienţă rusă, conform unor informaţii apărute în media germană, transmise miercuri de DPA.

Interogatoriul s-a desfășurat în decembrie 2023 în Statele Unite ale Americii, înainte de revenirea lui Krah în Germania, după un eveniment al Tinerilor republicani la New York, a transmis marţi Der Spiegel, care a citat informaţii difuzate totodată şi de postul de televiziune german ZDF.

Întrebat de DPA, Krah a zis: 'Da, am fost interogat în calitate de martor în legătură cu contactele mele în Ucraina. Am oferit informaţii corespunzătoare'. Conform unei investigaţii făcute de Der Spiegel şi ZDF, anchetatorii din SUA au avut suspiciuni cu privire la un mesaj pe chat în care un activist prorus dădea asigurări că a fost rezolvată problema legată de 'compensaţiile' pentru 'cheltuielile tehnice' ale lui Krah. Începând din luna mai, 'lucrurile vor fi la fel ca înainte de februarie'.

Formularea sugera că Krah ar fi putut fi plătit în secret de ceva timp, conform informaţiilor apărute în media. Autorităţile investighează în prezent acest caz. Krah spune că nu şi-a ascuns niciodată contactele cu activistul prorus şi că acestea pot fi găsite pe contul său de Instagram.

'Acuzaţiile sunt absurde şi fabricate', spune reprezentantul AfD. Der Spiegel îl citează pe Krah afirmând că nu a primit niciun ban, 'nicio plată, niciun beneficiu financiar sau altă compensaţie' din partea activistului. Respectivul activist, al cărui nume nu este făcut public, ar fi vrut să-i dea înapoi banii pentru un bilet la operă, spune Krah. Sau, mai sugerează el, acest mesaj de pe chat, în care se vorbea de 'compensaţii', trebuie să fi avut un alt destinatar.

De asemenea, numele lui Maximilian Krah a apărut cu privire la platforma de internet prorusă Voice of Europe (VoE). La sfârşitul lui martie, Cehia a inclus VoE pe lista sa de sancţiuni naţionale după o anchetă a serviciilor de informaţii.

Site-ul a fost spus faptul ca făcând parte dintr-o operaţiune de influenţare rusă menită să pună în pericol integritatea teritorială, suveranitatea şi libertatea Ucrainei. Pe acest portal au fost puse interviuri cu reprezentanţii AfD Petr Bystron şi Krah. De asemenea, ziarul din Cehia Denik N a transmis faptul că Bystron ar fi acceptat bani.

Parlamentarul AfD a negat în mod repetat acest fapt. Conform Der Spiegel, Krah neagă şi el că ar fi luat bani de la VoE. Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru 6-9 iunie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel