Principalii producători de petrol au căzut de acord să majoreze uşor producţia începând din luna septembrie
Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri o majorare nesemnificativă a producţiei, în pofida recentei vizite efectuate de preşedintele SUA, Joe Biden, în Arabia Saudită, în încercarea de a convinge liderul OPEC să pompeze mai mult petrol şi să ajute economia mondială, transmit AFP şi Reuters.
Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reuniţi sub umbrela OPEC+, au convenit "să îşi majoreze producţia cu 100.000 de barili pe zi în luna septembrie", se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.
Această majorare, echivalentă cu cererea mondială de petrol timp de 86 de secunde, vine după săptămâni de speculaţii conform cărora vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită precum şi autorizarea vânzării de sisteme de rachete către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor permite majorarea ofertei de petrol pe piaţă.
"Este o majorare atât de mică încât este nesemnificativă. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic, este aproape insultător", susţine Raad Alkadiri, director la Eurasia Group.
Comparativ, la reuniunea din iunie alianţa OPEC+ a decis să majoreze producţia cu 648.000 de barili pe zi în lunile iulie şi august. Înainte de asta, OPEC+ a majorat lunar producţia cu 432.000 de barili pe zi în conformitate cu planul său de a readuce producţia la nivelul la care era înainte de pandemie.
SUA şi alte state occidentale mari consumatoare de petrol au cerut alianţei OPEC+, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de petrol, să pompeze mai mult ţiţei pe piaţă pentru a ajuta la reducerea preţurilor, care au fost stimulate de revenirea cererii şi invazia rusească din Ucraina.
Cu toate acestea, delegaţii OPEC susţin că alianţa are nevoie de mai mult timp pentru a evalua o posibilă încetinire a cererii globale de energie înainte de a majora, în mod semnificativ, producţia de petrol. Oficialii din Arabia Saudită au încercat să calmeze aşteptările, reiterând ca liderul de facto al OPEC va face tot ceea ce este nevoie pentru a echilibra piaţa dacă va exista un deficit de aprovizionare, scrie Agerpres.
Se schimbă economia mondială: prețul la petrol, limitat. Expert în energie: În sfârșit, G7 se trezește
Pe marginea acestui subiect a discutat la B1TV expertul în energie, Ionuț Purica:
”În sfârșit Grupul G7 se trezește asupra faptului că o creștere absolut artificială a prețului petrolului în cazul acesta nu face decât să aibă un impact negativ asupra economiilor lumii și bineînțeles să ajute în acest fel Federația Rusă. În concluzie este necesară reglementarea prețului, limitarea lui la un anumit nivel și orice trece de nivelul acesta să fie sub embargo privind transportul în cazul petrolului”, a fost de părere Purica.
”Poate că ar trebui să luăm un exemplu din așa ceva și să reglementăm și prețurile mai ales că e vorba de gazul din România, astfel încât să diminuăm inflația, să scădem creșterea prețurilor în economie. Este un moment de război și este foarte clar că ceea ce se întâmplă arată că treptat lumea înțelege că trebuie, pentru moment, în perioada aceasta dificilă pentru funcționarea normală a economiilor, să trecem pe o altă structură de preț în economie, astfel încât să depășim acest moment și să revenim la o piață corectă de concurență cu dorință de profit normal, astfel încât să revenim la funcționare economică normală. În acest caz, este foarte clar că G7 a analizat bine problema și ia măsuri cât se poate de dure”, a declarat expertul în energie, Ionuț Purica.
”Pentru moment, petrolul se transportă cu petroliere care nu aparțin neapărat statului care vinde petrolul. E posibil să apară reacție, este evident că Rusia nu va sta cu mâna în sân, dar ideea de a plafona și de a stabili un preț pentru petrol peste care să iau măsuri de interzicere a transportului este cât se poate de clară și dovedește că ieșim dintr-o teorie și o abordare a pieței care în momentul de față nu mai funcționează. Evident, în condițiile date, Rusia va lua și ea măsurile ei. Poate că își construiește sau își cumpără o flotă de petroliere proprii, dar socoteala este că deja sunt semne că se schimba ceva în economia mondială”, a declarat expertul în energie, Ionuț Purica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News