Data publicării:

Principala greșeală făcută de Simona Halep, în dosarul de dopaj. Văleanu, ofițer de control anti-doping: Câștigă atât de mulți bani. Poate pretinde să ceară aprobarea laboratoarelor

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Sorin Văleanu, ofițer de control anti-doping, a vorbit despre principala greșeală pe care Simona Halep a făcut-o legat de suplimentele alimentare pe care le-a utilizat.

Ofițerul de control anti-doping Sorin Văleanu a făcut la un post de radio câteva precizări importante în privința Simonei Halep, care a fost suspendată pentru o perioadă de patru ani, în dosarul de dopaj cu roxadustat, și care acum așteaptă verdictul la apelul făcut la TAS, în apelul împotriva deciziei date de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

Concret, ofițerul de control anti-doping susține că era de datoria sportivei să testeze suplimentul de colagen, contaminat și care ar fi dus la prezența unei cantități de substanță dopantă.

”Sportivii ăștia foarte buni și antrenorii lor primesc de la federații o listă întreagă cu suplimente alimentare, care sunt controlate, verificate și au voie să le ia fără probleme.

Dacă un sportiv se decide să ia altceva decât suplimentele aprobate de federație sau ANAD (n.r. Agenția Națională Anti-Doping), atunci o face pe riscul lui!

Dacă într-adevăr un sportiv vrea să ia ceva nou, în momentul ăla trebuie să trimită la analize și așteaptă până vin analizele. Dacă analizele spun că poți să iei suplimentul, ia-l!

Dar nu poți să iei ceva fără să fie analizat, ca după aia să spui că a fost infectată aia! Păi a cui este vina? Un sportiv care câștigă atât de mulți bani, de la el se poate pretinde să ceară aprobarea laboratoarelor atunci când ia ceva deosebit”, a declarat Sorin Văleanu, în cadrul emisiunii ”De vorbă cu Diaspora” de la Gold FM, citat de ProSport.

Vădeanu: Pe cutie nu scrie niciodată

Totodată, expertul în anti-doping susține că deși multe dintre suplimentele alimentare sunt foarte bune, nu au efectul pe care îl așteaptă sportivul, motiv pentru care acesta va fi tentat să încerce alte suplimente, mai puțin controlate,

”Și atunci încearcă altceva, substanțe care vin din țări care nu sunt controlate și au un efect mai bun! De ce au un efect mai bun? Pentru că sunt substanțe de doping. Pe cutie nu scrie niciodată.

Dar având doping înăuntru sunt mai bune și sunt folosite de sportivi. Nu este voie ca un sportiv, indiferent ce spune antrenorul sau medicul, să ia ceva fără să fie analizat.

Cine face treaba asta, face pe riscul său! Dacă într-adevăr sportivul crede că acel cineva este de vină, este problema lui ce face cu firma sau persoana respectivă.

Dar, repet, nu se va putea transfera vina unui sportiv dopat pe antrenor sau pe un vânzător de substanțe dopante”, a mai explicat Sorin Văleanu.

Vina recunoscută, pedeapsă redusă

Încă de la momentul în care Simonei Halep i s-a depistat substanța dopantă, fostul lider mondial a susținut că este nevinovată și că nu s-a dopat vreodată, subliniind că este adepta unui sport curat și care a muncit foarte mult pentru a ajunge în vârful ierarhiei tenisului mondial feminin.

În acest context, al susținerii nevinovăției privind consumul de substanțe dopante, dar și al greșelii pe care ar fi făcut-o Simona Halep, de a nu testa suplimentul alimentar, Văleanu a subliniat că dacă românca ar fi primit o suspendare redusă dacă ar fi colaborat, încă de la început, cu ITIA.

”De obicei se întâmplă în felul următor. Un sportiv care este prins cu doping spune: Eu n-am luat niciodată nimic!. În momentul ăla este întrebat dacă se deschide și proba B: dacă recunoaște că s-a dopat, totul se încheie, se merge mai departe și se dictează o pedeapsă.

Dacă sportivul spune: Da, deschideți-o, eu sunt sigur că n-am luat nimic!, se deschide, se analizează și se ajunge la aceeași concluzie, dacă în corpul său este doping.

Dacă un sportiv pornește însă de la început pe altă cale și spune: Recunosc, a fost o greșeală de-a mea, îmi pare rău, situația se schimbă imediat. Au fost multe cazuri în care sportivii care și-au recunoscut vina de la început au primit o pedeapsă mai mică”, a mai declarat Sorin Văleanu.

Sorin Văleanu colaborează cu 30 de federații internaționale și a efectuat peste 12.000 de controale anti-doping la Campionate Mondiale și Campionate Europene, plus 6.000 de controale în afara competițiilor.

Citește și: Suspendată pentru patru ani, Simona Halep cere daune de 10 milioane de dolari

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel