Principala diferenţă între americani şi europeni. Sociologul Bulai: Un factor pe care lumea nu îl cunoaşte
Alfred Bulai a explicat care este principala diferenţă între europeni şi americani. Este vorba despre un factor mai puţin cunoscut.
"Diferenţa între Europa şi America, nu doar între România şi America, este dată de un factor pe care lumea nu îl cunoaşte sau care nu e atât de transparent. Ei nu se ataşează de lucruri.
Au cultura riscului: în secolul XVIII, XIX, să traversezi oceanul era un risc. Să pleci undeva în lume ca să câştigi bani, fără să ştii nimic despre acea lume, pentru că erau doar poveşti, nici măcar fotografii, înseamnă că eşti disperat şi ai spirit de aventură. Inclusiv ideea de a te uni cu ceilalţi când ai un pericol de înfruntat.
De ce nu s-au ataşat? Nu s-au ataşat în primul rând de pământ. Ţăranul şi nobilul din Europa sunt ataşaţi de pământ, că au depins sute de ani de acel pământ. În America, cum luau un pământ? Se duceau cu calul, puneau un par acolo şi spuneau că e pământul lor. Îl lucrau un an, doi, vedeau dacă merge, şi plecau. Cui să vinzi? Că nu aveai acte la el. Actele au început să apară când au găsit aur, ca să îl poată exploata. Şi după aia plecau iar, că nu mai avea valoare dacă nu mai era aur. Şi la petrol a fost la fel. Dar vorbim de sfârşitul secolului XIX.
Chestia asta i-a făcut să arunce uşor banii în circulaţie. Au cea mai mare mobilitate intelectuală. Pentru tine, să deschizi o filială la Sofia e o problemă, că ai cunoştinţe, casă, totul aici. Pentru americani nu e aşa o problemă. Şi ei pleacă de la New York la San Francisco, distanţă mare. Această istorie i-a făcut să fie foarte dinamici", a declarat Alfred Bulai la Nod în Papură.
Scandalul din coaliţie cu UDMR, "un joc de imagine". Sociologul Alfred Bulai: Supărarea nu e atât de mare, nu e entuziasm mare să se dea cu UDMR de pământ
Sociologul Alfred Bulai a analizat discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad, care a provocat un scandal în coaliţia de guvernare. Acesta spune, însă, că totul e doar un joc de imagine al politicienilor români.
"Coaliţia poate să meargă şi putea să meargă de la bun început fără UDMR; dar e mai confortabil să ai câteva procente în plus în Parlament, decât în minus. Mai ales în condiţiile în care ar fi putut să existe probleme sociale mai mari. Nu e înduioşare mare, dar nici entuziasm mare de a da cu UDMR de pământ. Cred că e un gest de imagine în care cei doi protagonişti importanţi încearcă să se zbenguie pe o temă care creează un anumit gen de emoţie.
Din păcate pentru ei, emoţia este mult mai complicată, pentru că nu mai e vorba că pierdem Ardealul, ci de poziţionarea faţă de Viktor Orban, faţă de care românii nu se poziţionează aşa rău. Românii care au idee despre politica internaţională nu îl văd ca pe un erou negativ pe Viktor Orban. Tematica, de fapt, nu a fost naţionalistă anti-românească. Nu a zis nimic de români, cum eram obişnuiţi cu alţi lideri politici. A fost împotriva unui anumit gen de politică din Europa.
La întrebări spontane într-un sondaj despre "ce lider vi se pare marcant în lume" au apărut doar Orban, Macron, Putin şi de câteva ori a fost menţionat şi Biden. Sigur că Orban a mai spus multe lucruri pe lângă, unde a fost mult mai rău, dar discursul ăla e corect în proporţie de 70-80%. Nu e nimic roz pe plan internaţional. Suntem în criză, într-o etapă problematică pentru societatea românească şi cea internaţională. Sunt puncte de vedere şi trebuie să existe dezbatere.
Revenind, da, mă aştept ca UDMR să fie consonant cu politica de la Budapesta, pentru că e consonant cu ce au făcut 32 de ani. Nu au fost niciodată în divorţ oficial, structural, cu Budapesta, decât în momente în care Budapesta a vrut să finanţeze pe Tokes sau pe alţii.
Pe de altă parte, nici supărarea politicienilor din România nu e atât de mare, e un joc de imagine. Nu ştiu dacă real se pune problema, pentru că UDMR va zice că nu e adevărat şi nici nu au nevoie de un scandal acum", a declarat Alfred Bulai la Nod în Papură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News