Data actualizării:
Data publicării:

Prin noile măsuri fiscale, Guvernul va pune cruce tichetelor de masă. Paradoxul e că, în iulie, Ciolacu anunța mărirea lor. Ce „dă” cu dreapta ia cu stânga

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Politica
WhatsApp
tichete masă
tichete masă
În urmă cu o lună, Marcel Ciolacu ce punea firmele să dea cu dreapta angajatorilor vrea să le ia acum cu stânga.

Pentru a simplifica lucrurile, vă dăm cel mai ușor exemplu: „Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă începând cu 1 august 2023 la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, la 40 de lei. În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii”, a transmis Executivul în luna iulie.

Părea că Marcel Ciolacu anunța mărirea valorii tichetelor de masă „de la el”, dar nu. Guvernul nu dă „de la el” tichete de masă mărite. Legea nu impune firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă angajaților. Decizia de a majora valoarea tichetului de masă aparține în totalitate angajatorului, care trebuie să ia în considerare disponibilitatea fondurilor necesare pentru a acorda acest beneficiu. Costurile implicate în majorarea valorii tichetelor de masă, chiar și în mod aparent minim pentru fiecare angajat, pot deveni semnificative atunci când sunt înmulțite cu numărul total de angajați.

Iar în urma noilor măsuri fiscale, bomba vine abia acum: mai mult de jumătate dintre companii (57%) vor reduce sau nu vor mai crește valoarea nominală a bonurilor de masă oferite angajaților

De ce? Din cauza măsurii de aplicare a CASS la acestea. În esență, pentru angajatori nu va mai fi rentabil să furnizeze aceste tichete, ceea ce ar putea duce la dispariția lor. Singura excepție ar fi scutirea de la contribuția la asigurările sociale (CAS).

Un studiu Cult Research arată că din cauza acestei decizii, aproape 30% dintre companiile care oferă astfel de tichete nu vor putea lua în considerare posibilitatea de a acorda majorări salariale angajaților în perioada următoare.

Un procent de 33% dintre angajatori intenționează să mențină valoarea nominală a tichetelor neschimbată, în timp ce 23% iau în considerare posibilitatea de a reduce chiar valoarea nominală a tichetelor acordate angajaților.

Multe firme se confruntă cu probleme financiare din cauza creșterii prețurilor în ultima perioadă. Peste toate acestea vin și noile măsuri fiscale. În aceste condiții, companiile depun eforturi considerabile pentru a supraviețui și a evita concedierile, mai ales că nu toți angajații performează. Din acest motiv, este puțin probabil ca un număr mare de angajați să primească tichetele mărite. 

VEZI ȘI: Ce trăiesc românii în 2023, mai rău decât în 2010 pe vremea lui Băsescu. Scenariul care ar putea aduce USR și AUR la guvernare în 2024 - https://www.dcnews.ro/ce-traiesc-romanii-in-2023-mai-rau-decat-in-2010-pe-vremea-lui-basescu-scenariul-care-ar-putea-aduce-usr-si-aur-la-guvernare-in-2024_925620.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel