Data publicării:

Primul regulament scris din istoria fotbalului, vândut la licitaţie

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sport
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Unul dintre primele exemplare ale unui regulament scris despre fotbal a fost vândut la licitaţie. Regulile din acesta au fost stabilite de clubul englez din Sheffield în 1858. 

Unul dintre exemplarele foarte rare ale primelor reguli scrise ale fotbalului, stabilite de clubul englez din Sheffield în 1858, a fost vândut marţi pentru suma de 56.700 de lire sterline (aproximativ 65.500 euro), în cadrul unei licitaţii care a avut loc la Londra, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's, citată de AFP.

Această sumă se situează în intervalul estimat, între 50.000 şi 70.000 de lire sterline.

Regulamentul, unul din cele două exemplare ale primei ediţii



Documentul vândut marţi este unul dintre cele două exemplare cunoscute ale primei ediţii a regulamentelor sportului cu balonul rotund, pe care s-a dezvoltat fotbalul modern. A fost tipărit de clubul Sheffield, fondat în 1857 şi considerat cel mai vechi club din lume, potrivit Sotheby's.

Cele 16 pagini ale broşurii, în stare bună, au fost găsite într-un album din epoca victoriană cu amintiri despre Sheffield şi oferă o primă versiune codificată a fotbalului.

De asemenea, documentul menţionează evoluţia regulilor, cu adnotări scrise de mână sau cu un addendum tipărit care subliniază interzicerea "lovirii" sau "împingerii" mingii cu mâna, care era permisă anterior.

"Clubul a jucat un rol crucial în dezvoltarea jocului modern: lovitura liberă indirectă, lovitura de colţ şi bara transversală sunt inovaţii ale jocului aduse de Sheffield" şi au reprezentat "prima expresie a culturii fotbalistice moderne".

Broşura poartă semnătura în creion a lui William Baker, unul dintre jucătorii de top ai lui Sheffield şi membru al comitetului său, care a aprobat proiectul final al regulilor la 21 octombrie 1858. Regulile au fost apoi tipărite în anul următor şi distribuite tuturor membrilor clubului, subliniază casa de licitaţii.

Singura altă copie cunoscută se află în arhivele clubului, care au fost vândute în iulie 2021 pentru suma de 881.000 de lire sterline, scrie Agerpres.

Grecii spun că fotbalul s-a născut la ei 

O tabletă expusă la Muzeul Naţional de Arheologie din Atena arată un grec din vremuri antice care se joacă cu o minge pe genunchi în faţa unui băieţel. Astfel, conform tabletei, se pare că bărbatul îi arată copilului cum se controlează cu mai multă uşurinţă mingea. 

Dar tableta mai arată şi că fotbalul, fie şi într-o formă primitivă, este vechi de cel puţin 2400 de ani şi că îşi are originile în Grecia Antică. Potrivit arheologilor, respectiva tabletă datează din al treilea sfert al secolului 4 î.Hr. Iar imaginea se găseşte pe cel mai râvnit trofeu de către naţionalele europene. 

VEZI Adevărata casă a fotbalului, în Grecia Antică. Când a venit, de fapt, fotbalul acasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel