Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă ai fost mușcat de un om
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Medicul Vasi Rădulescu explică ce ar trebui să faci dacă ai fost mușcat de un om.

„În primul rând, curățați rana”, precizează medicul Vasi Rădulescu, adăugând: „Acest lucru trebuie făcut cu soluție salină (apă sărată) și/sau cu povidonă iodată (o soluție antiseptică) – dar numai dacă a fost diluată la o concentrație de 1%. Dacă aveți acces la o seringă, ar trebui să o folosiți pentru a spăla rana, deoarece presiunea va ajuta la reducerea nivelului de bacterii. Trebuie să fiți foarte atent în această etapă pentru a nu deteriora și mai mult rana sau țesutul din jur. Dacă este necesar, îndepărtați orice piele desprinsă, moartă sau obiecte străine de pe rană (cu excepția cazului în care vă faceți griji că vă veți răni și mai mult).”

Când ar trebui să consultați un medic

„Dacă sunteți mușcat, în special pe mâini sau într-o zonă sensibilă, trebuie să mergeți la medic pentru o evaluare, din cauza riscului ridicat de infecție și a posibilelor complicații.

Iată la ce vă puteți aștepta:

Examinare: Medicul vă va întreba despre istoricul medical, inclusiv despre istoricul imunizărilor, alergii și, dacă este cazul, despre medicamente. Apoi vă va întreba despre mușcătura în sine, inclusiv cum și când s-a întâmplat și cine v-a mușcat (și orice informații pe care le aveți despre această persoană), împreună cu alte detalii importante care îl vor ajuta să determine cum să vă trateze rana.

Curățare: Medicul va curăța și va dezinfecta din nou rana, înainte de a o evalua pentru orice potențială leziune a nervilor, ligamentelor, tendoanelor și/sau oaselor.

Testare: Medicul poate lua culturi de țesut de la locul rănii pentru a analiza dacă există organisme infecțioase. Dacă constată simptome de afectare a articulației sau a tendonului sau dacă rana pare a fi infectată, medicul poate solicita un test de sânge sau teste imagistice, cum ar fi raze X.

Plan de tratament: Medicul va stabili care sunt cele mai bune medicamente, dacă este cazul, pentru situația dumneavoastră particulară. Este posibil să închidă rana cu copci neabsorbabile. În cazuri mai grave, aceștia pot îndepărta toate țesuturile moarte (debridare), urmată de o grefă de piele pentru a închide rana. Uneori este necesară o intervenție chirurgicală dacă există o fractură, leziuni ale articulațiilor/tendonului sau o infecție severă.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu sunteți la zi cu vaccinările, ar putea fi necesară o injecție antitetanos. Iar orice mușcătură care străpunge pielea la o adâncime mai mare de un centimetru necesită, de asemenea, un vaccin antitetanos imediat”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.

„Va trebui să vă consultați medicul în 24 până la 72 de ore, și chiar mai repede dacă începeți să observați semne de infecție”, a conchis Vasi Radulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel