Primul IPhone cu USB-C va fi lansat pe 12 septembrie, datorită unei reglementări UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Cel mai nou iPhone de la Apple va avea aproape sigur un punct de încărcare USB-C când va fi dezvăluit pe 12 septembrie.

Telefoanele companiei folosesc în prezent adaptorul Lightning, spre deosebire de marii rivali, precum Samsung sau Huawei, scrie BBC.

O lege a Uniunii Europene impune producătorilor de telefoane să adopte o conexiune comună de încărcare la decembrie 2024 pentru a economisi banii consumatorilor și a reduce risipa.

Cele mai multe produse noi Apple, cum ar fi cele mai recente iPad-uri, folosesc deja USB-C, deși compania a fost vocală împotriva regulii UE.

Când a fost introdusă, în septembrie 2021, un reprezentant Apple a declarat pentru BBC News: „Reglementarea strictă care impune un singur tip de conector înăbușește inovația mai degrabă decât să o încurajeze, ceea ce, la rândul său, va dăuna consumatorilor din Europa și din întreaga lume”.

Adaptoarele Lightning, ale cellor de la Apple, sunt disponibile și la alte mărci de electronice, precum Amazon, în timp ce toate iPhone-urile de la iPhone 8, care a fost lansat în 2017, au acceptat inclusiv încărcarea wireless.

Deoarece actualul iPhone 14 pare a fi ultimul dispozitiv Apple care folosește Lightning, luna septembrie ar putea marca începutul sfârșitului cablului celor de la Apple - al cărui preț poate trece și de 100 de lei.

Nu este clar dacă aceasta va fi o schimbare globală, deși gigantul tehnologic este mai puțin probabil să facă o versiune diferită a telefonului doar pentru piața europeană.

Schimbările sunt anticipate la noile dispozitive iPhone 15 și iPhone 15 Pro, care urmează să fie dezvăluite săptămâna viitoare la evenimentul anual de toamnă al companiei.

Potrivit unui raport al Bloomberg News, beneficiile comutatorului pentru utilizatori vor include posibilitatea ca clienții să folosească un singur încărcător pentru iPad-uri, Mac-uri și iPhone-uri, precum și viteze mai mari de descărcare.

Norma UE privind încărcătorul comun acoperă o gamă de „produse electronice portabile de dimensiuni mici și mijlocii”, conform UE, printre care:

  • telefoane mobile
  • tablete
  • e-readers
  • mouse-uri si tastaturi
  • dispozitive GPS
  • căști
  • camere digitale
  • console de jocuri video portabile
  • boxe portabile

Oricare dintre acestea va trebui să aibă un port USB Type-C, indiferent de producător.

Laptopurile vor trebui, de asemenea, să respecte regulile, dar producătorii au mai mult timp pentru a face modificările.

Potrivit UE, măsura va economisi consumatorilor europeni „până la 250 de milioane de euro pe an pentru achiziții inutile de încărcătoare” și va reduce 11.000 de tone de deșeuri anual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel