Primul caz de poliomielită, confirmat în Gaza, după 25 de ani
Un bebeluș de 10 luni a fost confirmat cu poliomielită, în Gaza, acesta fiind primul caz după 25 de ani.
Un bebeluș de 10 luni a paralizat parțial după ce a contractat poliomielită în Gaza, au declarat oficialii Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Potrivit ONU, Fâșia Gaza aflată în război din 7 octombrie 2023, nu a înregistrat niciun caz de poliomielită de 25 de ani, deși în iunie a fost detectat poliovirusul de tip 2 în eșantioane colectate din apele reziduale ale teritoriului.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este ”foarte îngrijorat” și a confirmat că se depun eforturi pentru a lansa un program de vaccinare în următoarele săptămâni, potrivit BBC.
Bebelușul, care nu a fost vaccinat, este în stare stabilă după ce a dezvoltat paralizie la un picior.
Poliovirusul, răspândit cel mai adesea prin canalizare și apă contaminată, este extrem de infecțios, acesta putând provoca desfigurare și paralizie și este potențial fatal. Afectează în principal copiii sub vârsta de cinci ani.
Avertismentul grupurilor umanitare
Grupurile umanitare au pus reapariția poliomielitei în Gaza pe seama întreruperii programelor de vaccinare a copiilor și a deteriorării masive a sistemelor de apă și canalizare cauzate de război.
Pentru a încerca să limiteze răspândirea, ONU a făcut presiuni pentru o pauză de o săptămână a luptelor în vederea desfășurării unei campanii de vaccinare împotriva poliomielitei pentru mai mult de 640.000 de copii sub vârsta de 10 ani.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că ”sute de mii de copii din Gaza sunt în pericol”.
De asemenea, Guterres a declarat că pentru un succes al campaniei, ar trebui facilitat transportul vaccinurilor și al echipamentelor necesare, precum și intrarea experților în poliomielită în Gaza, dar și că este nevoie de combustibil adecvat, de un flux sporit de numerar, de comunicații fiabile și de garantarea siguranței atât a lucrătorilor din domeniul sănătății, cât și a persoanelor care ajung în unitățile sanitare.
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat eliberarea a 1,6 milioane de doze de vaccin, iar UNICEF coordonează livrarea acestora împreună cu unități de depozitare la rece, iar echipele medicale ale UNRWA vor administra vaccinurile odată ce acestea vor ajunge în Gaza.
Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russel, a declarat că reapariția virusului în Fâșia Gaza, după 25 de ani, este ”o altă reamintire sumbră a cât de haotică, disperată și periculoasă a devenit situația”.
Aproape 300.000 de fiole de vaccin antipolio, trimise în Gaza
În urmă cu o săptămână, Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că, de la începutul războiului, au fost trimise în Gaza 282.126 de fiole de vaccin antipolio, suficiente pentru obținerea a 2.821.260 de doze.
Potrivit IDF, intrarea în Fâșia Gaza pentru vaccinuri și prevenirea epidemiilor este facilitată de Coordonatorul activităților guvernamentale în teritorii (COGAT). ”Aceasta include intrarea echipelor medicale și a vaccinurilor împotriva virusului poliomielitei”, a declarat IDF.
Peste 40.000 de persoane ucise în Gaza de la începutul războiului
Reamintim că Israelul a lansat o campanie militară în Gaza ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului, la 7 octombrie, de către oameni înarmați ai Hamas, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și 251 luate ostatice.
Peste 40.265 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas, care nu oferă detalii cu privire la decesele civililor și combatanților. Biroul ONU pentru drepturile omului afirmă că majoritatea celor uciși au fost femei și copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News