Data actualizării:
Data publicării:

Primul campion olimpic al kaiacului românesc, Vasile Dîba, a murit - Video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Vasile Dîba, primul campion olimpic din istoria kaiacului românesc, a murit, marți. 

Vasile Dîba era internat la spitalul Colentina din Bucureşti, iar în ultimele zile au fost făcute mai multe apeluri pentru donarea de sânge.

'Nu e cel mai blând început de an cu oamenii Jurilovcăi, din păcate.E foarte dureros pentru mine să fiu unul dintre cei care vă anunță că marele nostru campion, Vasile Dîba, ne-a părăsit.

Cu un an în urmă pregăteam împreună inaugurarea sălii de sport care îi poartă numele și eram convins că încă mulți ani de acum înainte va fi aici pentru a-i inspira pe copiii și tinerii comunei. Toți am avut și am fi avut în continuare ce învăța de la domnia sa.Rămas bun, domnule Dîba, și vă mulțumim!', a transmis Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca.

Vasile Dîba s-a născut la Jurilovca și a fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit, care a venit în localitatea sa natală şi l-a convins să încerce kaiacul, potrivit COSR.

În anul 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, Vasile Dîba a cucerit două medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m şi la ştafeta kaiac simplu 4x500 metri, alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic şi Mihail Zaifu. Un an mai târziu, la Campionatul Mondial de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.

În anul 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 - 500 m, probă nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului din România, La kaiac simplu pe 1.000 m a câştigat medalia de bronz. La Jocurile Olimpice din anul 1980, organizate la Moscova, a câştigat medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1.000 metri şi de bronz, la kaiac 500 metri.

Video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel