Primul "bebeluş-medicament". Născut pentru a-şi salva sora de la moarte
Data publicării:
Autor: Stan Aurica
WhatsApp
bebelus 12
bebelus 12

O fetiţă din Franţa, Asya, bolnavă de o maladie genetică foarte rară, a fost salvată de fratele său mai mic, născut în urmă cu optsprezece luni special pentru a-şi ajuta sora să supravieţuiască. Intervenţia a avut loc zilele trecute la Lyon, iar ambii copii au o stare stabilă, fiind în afara oricărui pericol.

Umut-Talha, primul ,,bebeluş-medicament” din Franţa, a  venit pe lume special pentru a-şi salva sora de la moarte. Decizia le-a aparţinut părinţilor, care au hotărât să conceapă al doilea copil pentru a-l salva pe primul. După mai multe eforturi inutile de a găsi un donator, ei s-au decis să mai aibă un bebeluş, al cărui material genetic să fie selectat, astfel încât să existe o compatibilitate aproape perfectă.

Cu ajutorul celulelor-stem prelevate din cordonul ombilical al bebeluşului, medicii au putut realiza un transplant de sânge, iar fetiţa a reuşit să se vindece de talesemie, o boală de sânge ereditară.

,,Datorită celulele stem prelevate din cordonul ombilical al lui Umut-Talha la maternitate, sângele surorii lui de 5 ani este considerat acum nou”, scriu jurnaliştii francezi de Le Parisien. Cordonul ombilical, la fel ca placenta, conţine sânge bogat în celule stem, care pot fi utilizate în tratarea diferitelor boli ale sângelui, în special a leucemiei.

Sângele din cordonul ombilical conţine o cantitate mare de celule stem, precursoare tuturor celulelor din organism. De asemenea, ele dau naştere şi celulelor care alcătuiesc sângele.

Intervenţia din Franţa ar putea da startul mai multor proceduri similare în lume, deşi ridică foarte multe probleme de natură etică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel