Data publicării:
Primul aliment la care trebuie să renunți în cazul tensiunii crescute. Prof. Trifan, Sanador, recomandare: Mic ”târg” cu pacienții
Dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef al Secției Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, spune care este primul aliment la care trebuie să se renunţe atunci când sunt probleme cu hipertensiunea.
Aceasta a vorbit despre un mic "târg" cu pacienţii.
"Un factor de risc îl reprezintă hipertensiunea arterială. Ceea ce înseamnă creşterea valorilor tensionale peste 140 cu 90 mm coloană de mercur. Se consideră că orice scădere a valorii tensionale sub această valoare la pacienţii hipertensivi prin regim şi prin tratament medicamentos ţintit duce la scăderea riscului cardiovascular. Se acceptă că pentru persoane până la 65 de ani ar fi ideal să avem o tensiune până în 130 cu 80 mm coloană de mercur. Iar peste 65 e acceptabil până în 140 cu 80 mm. Aceasta se poate obţine prin regim, prin recomandări.
Prima recomandare în cazul pacienţilor hipertensivi este să renunţe la consumul de sare în exces. E cel mai greu de realizat, dar nu imposibil. Totul e posibil dacă conştientizăm riscul pe care l-am avea dacă nu facem lucrul acesta", a declarat dr. Cătălina Trifan la DC NEWS.
Mic "târg" cu pacienţii
"În general, alimentele pe care noi le cumpărăm sunt procesate şi deja au o cantitate de sare suficientă pentru noi în fiecare zi. Ce le recomandăm pacienţilor care nu pot mânca fără sare. Ei consideră că trebuie să mai adauge sare peste sarea care deja există în alimente. Atunci noi putem face un mic târg cu pacienţii şi recomandăm ca, dacă ei nu pot mânca complet fără sare şi vor să pună un vârf de sare în mâncare, să aleagă să cumpere pâinea fără sare. Şi de multe ori ei acceptă acest târg, preferă să mănânce pâine fără sare şi să pună puţin în mâncare, ca să aibă gust. Ideal ar fi să se mănânce 3-4 grame de sare pe zi. Aici aş vrea să mai fac un comentariu. Există obiceiuri pe care trebuie să le anulăm de la început în discuţia cu pacientul. Sunt învăţaţi să pună sare pe mâncare înainte de a o gusta, un obicei foarte nesănătos. Pacienţii trebuie educaţi să renunţe la acest obicei, să fie atenţi la ce mănâncă, pentru că mâncarea se poate transforma în otravă, realmente", a mai explicat specialistul.
Care sunt simptomele unei tensiuni mărite. Cum se poate menține o tensiune arterială normală
Printre simptomele unei tensiuni mărite se numără durerile de cap și amețelile. Iată ce alte manifestări prezintă hipertensiunea arterială și cum se poate menține o tensiune arterială normală.
Tensiunea arterială constă în forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor, în momentul în care circulă prin ele. În ceea ce privește valoarea tensiunii, aceasta este dată de cantitatea de sânge pe care o pompează inima, dar și de rezistența opusă de artere. În acest fel, dacă trece o cantitate mare de sânge prin vase, iar arterele sunt prea înguste, se poate ajunge la hipertensiune.
În prezent, în cazul unui adult, este considerată a fi tensiune normală cea cuprinsă între 120-129 (TAs) și/sau 80-84 mmHg (TAd).
Tensiunea mare este cauzată de un cumul de factori, cum ar fi: înaintarea în vârstă, predispoziția familială, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool sau de sare, băuturile energizante și altele. În ceea ce privește hipertensiunea arterială secundară, aceasta este declanșată de unele patologii prezente în organism, precum: apneea în somn, anumite boli ale rinichilor sau ale arterelor renale, patologii endocrine (afectări ale glandei tiroide sau ale glandelor suprarenale) și anumite boli congenitale. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News