Urmărește emisiunea live
Primele semne de schimbare în Iran, după protestele feministelor care au făcut înconjurul lumii: Preşedintele cere revizuirea unor legi
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 16 oct 2022, 08:52
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a cerut sâmbătă revizuirea unor legi, în contextul în care demonstraţiile continuă, la o lună de la începutul mişcării de protest declanşată de moartea tinerei Mahsa Amini, relatează DPA.  

"În evaluarea structurilor culturale, este imperativ să se analizeze, să se aducă la zi şi, dacă fi necesar, să se revizuiască legile", a spus Raisi, subliniind că este nevoie de dialog în procesul actual de examinare a diverselor probleme şi "să se elimine îndoielile" în cadrul societăţii.

"Ar trebui să vedem de asemenea dacă ne-am îndeplinit obiectivele, iar dacă nu am făcut asta, să vedem unde sunt problemele", a mai declarat el, conform agenţiei de ştiri IRNA.

Raisi a afirmat că ar trebui, de exemplu, să se acorde o atenţie mai mare statutului şi oportunităţilor femeilor, fără a preciza la ce legi se referă şi dacă este vorba şi de obligaţia de a purta văl.

La 16 septembrie au început proteste în întreaga ţară după moartea tinerei Masha Amini, în vârstă de 22 de ani. Această femeie kurdă iraniană se afla în arestul poliţiei moravurilor la Teheran, pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede în special purtarea vălului de către femei.

Autorităţile iraniene afirmă că tânăra a murit în urma unei boli, şi nu a "loviturilor", conform unui raport medical respins de tatăl său. Potrivit vărului său, ea a murit în urma unei "lovituri puternice în cap".

Forţele de securitate au reprimat în sânge mişcarea de contestare, făcând peste 100 de morţi, conform unor ONG-uri.

Comunitatea internaţională a condamnat conducerea Iranului şi în special obligaţia de a purta văl.

Multe voci afirmă că Raisi se concentrează acum pe dialog, după ce brutalitatea poliţiei nu a reuşit să oprească protestele.

Iranienii au ieşit din nou în stradă sâmbătă în mai multe oraşe pentru a manifesta împotriva puterii.

SUA se înclină în fața curajului femeilor iraniene. Protestele continuă în Iran

Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că este alături de cetăţenii şi femeile curajoase ale Iranului în cadrul unei deplasări în California, transmite AFP.

"Suntem alături de cetăţeni, de femeile curajoase ale Iranului", a spus Joe Biden.

Referindu-se la moartea tinerei Mahsa Amini, care a declanşat valul de proteste din Iran, preşedintele Statelor Unite a declarat:"Am fost uluit de ceea ce a trezit în Iran. S-a trezit ceva ce nu cred că va dispărea mult, mult timp".

Joe Biden s-a deplasat la Irvine, în sudul Californiei, pentru a ţine un discurs pe un subiect complet diferit şi anume costul serviciilor medicale în Statele Unite. La vederea unui grup de demonstranţi, dintre care unii afişau pancarte pe care scria "Iranul liber", preşedintele american a vorbit mai întâi despre protestul care a cuprins ţara din Orientul Mijlociu.

Femeile "trebuie să poată purta ceea ce vor să poarte, pentru numele lui Dumnezeu", a spus Joe Biden."Iranul trebuie să pună capăt violenţei împotriva propriilor cetăţeni, care pur şi simplu îşi exercită drepturile fundamentale", a mai spus Joe Biden.

În ton cu această abordare a liderului de la Casa Albă şi executivul american şi-a exprimat vineri mai vizibil sprijinul faţă de manifestaţiile din Iran.

Astfel, secretarul de stat Antony Blinken a primit mai mulţi reprezentanţi ai diasporei iraniene."Asistăm la ceva remarcabil în toată ţara, condus în primul rând de femei şi tineri", a spus şeful diplomaţiei americane.Alături de el s-au aflat Wendy Sherman, adjuncta sa, şi negociatorul din dosarul nuclear iranian, Rob Malley.

Printre participanţii la întâlnire s-au numărat actriţa Nazanin Boniadi, scriitoarea Roya Hakakian şi apărători ai drepturilor omului, printre care Sherry Hakimi.

Blinken a salutat "curajul remarcabil dovedit peste tot în Iran de femei, tineri şi mulţi alţii pentru a-şi apăra drepturile fundamentale de care regimul iranian continuă să îi priveze".

"Am fost unanimi în a le sugera întreruperea negocierilor nucleare până când violenţa nu încetează. Şi cred că toată lumea ne-a auzit (afirmând acest lucru) clar şi răspicat", a declarat Roya Hakakian la postul de radio NPR după întrevederea cu oficialii americani.

Vicepreşedinta Kamala Harris a avut şi ea vineri o discuţie cu actriţa şi activista Nazanin Boniadi. Într-un comunicat, Harris s-a declarat inspirată de curajul femeilor iraniene, aşa cum s-a întâmplat cu lumea întreagă şi a promis interlocutoarei sprijinul Washingtonului pentru "a asigura că aceste voci importante sunt auzite, inclusiv prin facilitarea accesului la internet" în Iran.

Activiştii iranieni au făcut apel la proteste în masă în toată ţara pentru ziua de sâmbătă.

Mişcarea de protest a intrat în a cincea săptămână, în pofida represiunii dure din partea autorităţilor, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?