Data publicării:

Primele modele complete de embrion uman au fost create în laborator

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Primele modele complete de embrion uman au fost create în laborator / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primele modele complete de embrion uman au fost create în laborator / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Oamenii de știință de la Universitatea Monash din Clayton, Australia au realizat structuri asemănătoare embrionilor din celule modificate ale pielii umane.

Oamenii de știință au creat sfere goale de celule care seamănă cu embrionii umani în primele etape de dezvoltare. Embrionii artificiali, numiți "blastoizi", ar putea permite oamenilor de știință să studieze dezvoltarea umană timpurie, infertilitatea și pierderea sarcinii fără a cerceta embrionii reali. Două grupuri de cercetare separate au creat acești embrioni model folosind metode diferite și fiecare și-a publicat rezultatele pe 17 martie în revista Nature Portfolio.

Un grup de cercetare a început cu celulele adulte ale pielii umane, pe care le-au reprogramat genetic pentru a semăna cu celulele embrionare, potrivit unui comunicat. Cercetătorii au crescut apoi aceste celule modificate peste o schelă 3D care le-a ghidat într-o formă sferică. Structura rezultată a imitat îndeaproape un blastocist uman, o structură care conține de obicei câteva sute de celule și se formează la aproximativ patru zile după ce o spermatozoid fertilizează un ovul, a raportat Nature News.

Al doilea grup de cercetare a început cu celule stem umane, incluzând atât celule stem embrionare, cât și celule stem derivate din țesuturile pielii adulte, cunoscute sub numele de „celule stem pluripotente induse”, a raportat Nature News. Echipa a tratat celulele stem cu substanțe chimice specifice cunoscute sub numele de factori de creștere pentru a le modela în forma unui blastocist.

Embrionul uman nu este recreat perfect

Ambele echipe au demonstrat că blastocistii s-au comportat similar cu cei reali, în sensul că s-au format în formă de sfere goale și au conținut trei tipuri de celule distincte care în cele din urmă formează diferite părți ale corpului, așa cum fac blastocistii, a raportat Nature. În plus, sferele s-ar putea „implanta” în peretele uterin uman.

În ciuda acestor similitudini, niciunul dintre modele nu recreează perfect un embrion uman și, pe baza dovezilor din modele similare de șoarece, sferele nu se pot dezvolta dincolo de stadiul de blastocist. Dovezile sugerează că, atunci când sunt implantate într-un uter de șoarece, blastoizii șoarecilor nu reușesc să se diferențieze în mod adecvat în tipuri de celule suplimentare, posibil din cauza modului în care exprimarea genică a acestora diferă de blastocistii adevărați, potrivit unui raport din 2019 în revista Developmental Cell, potrivit LiveScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel