Primele imagini cu Mickey Mouse au intrat în domeniul public, după expirarea drepturilor de autor din SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: captură video
foto: captură video
Au expirat primele imagini cu Mickey și Minnie Mouse din 1928.

Personajele Mickey și Minnie Mouse, cunoscute din celebrul scurtmetraj de animație „Steamboat Willie” din 1928, au devenit acum disponibile publicului larg în Statele Unite ale Americii, după expirarea drepturilor de autor ale Disney asupra lor, conform informațiilor furnizate de BBC. Această animație remarcabilă este considerată momentul care a marcat debutul în cariera lui Walt Disney. Odată cu expirarea drepturilor de autor, orice artist sau creator are acum posibilitatea de a utiliza sau modifica imaginile cu personajele din „Steamboat Willie” fără a necesita aprobarea sau a plăti costuri către compania Disney.

Cu toate acestea, este important de menționat că Disney a avertizat că versiunile "moderne" ale lui Mickey Mouse sunt încă protejate de legislația privind drepturile de autor. Potrivit legilor din Statele Unite ale Americii, drepturile de autor asupra unor personaje pot fi valabile pentru o perioadă de 95 de ani. Astfel, personajele din „Steamboat Willie” au intrat în domeniul public începând cu 1 ianuarie 2024.

Liber la improvizații

Jennifer Jenkins, director la Duke Centre for the Study of the Public Domain, a explicat pentru sursa citată că această schimbare înseamnă că oricine poate acum să copieze, să împărtășească și să creeze în baza desenelor animate originale din 1928 și a personajelor asociate lor.

În Uniunea Europeană, drepturile de autor protejează proprietatea intelectuală timp de 70 de ani de la decesul autorului sau de la decesul ultimului autor supraviețuitor în cazul lucrărilor create de grupuri de persoane. Cu toate acestea, Disney încă menține dreptul exclusiv asupra mărcii înregistrate Mickey Mouse, considerat atât identitatea de brand, cât și mascotă „corporate”. Astfel, există anumite restricții în ceea ce privește utilizarea imaginilor cu Mickey Mouse de către publicul larg, în special în contextul comercial, pentru a evita încălcarea drepturilor de marcă ale companiei Disney.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel