Data publicării:

Prime de sărbători 2022. 7 din 10 companii au pregătit bonusuri consistente la sfârşit de an

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

În ciuda crizei economice, companiile pregătesc prime de sărbători, la sfârşit de an, pentru angajaţi. Cea mai consistentă primă se referă la bonusuri în bani, dar există şi alte forme de recompensare, cum ar fi prin produse sau vouchere de cumpărături.

Se dau prime de sărbători şi în 2022. Potrivit unui sondaj eJobs, 7 din 10 companii vor oferi anul acesta beneficii de Crăciun angajaților. Cei mai mulți dintre angajatori au optat pentru prime în bani, petreceri cu echipa și coșuri cu produse de sezon. Astfel, 70% dintre companiile participante la cel mai recent sondaj eJobs au declarat că anul acesta vor oferi angajaților beneficii extrasalariale sub formă de prime de sărbători. 7,5% au răspuns ferm că nu au bugetat o astfel de acțiune, în timp de 22,5% nu știu încă dacă vor face sau nu ceva în acest sens. 64,3% au ales primele în bani, care reprezintă, de altfel, și stimulentul cel mai dorit de angajați. 43% vor organiza o petrecere de final de an pentru toată echipa, iar 28,6% dintre angajatori vor achiziționa coșuri cu produse specifice de sezon pentru toți angajații. Alte beneficii menționate de participanții la sondaj au fost voucherele și tichetele cadou, zilele libere suplimentare, tichetele de vacanță și tombolele cu premii.

Prime de sărbători 2022. Bonsuri de la 400 la 1000 de lei

Aproape o treime dintre respondenți au declarat că valoarea pachetului de sărbători va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat. 25% au alocat, în acest scop, între 400 și 600 de lei, 14,3% între 200 și 400 de lei, 7,1% între 600 și 800 de lei, iar 3,6% între 800 și 1.000 de lei. 21,4%, în schimb, se vor limita la un buget cuprins între 100 și 200 de lei pentru fiecare angajat din companie.

Un sfert dintre managerii de HR și managerii de departament care au participat la sondaj spun că bugetul pe care l-au avut anul acesta la dispoziție pentru prime de sărbători a fost mai mare decât anul trecut, iar 64,3% declară că au sumele alocate au rămas la fel.

35% adaugă faptul că angajații ar dori extinderea pachetului de beneficii și către membrii familiei, iar 30% cred că acoperirea cheltuielilor casnice ar fi un beneficiu care le-ar aduce o bilă albă în relația cu angajații și cu candidații. Perioada sabatică, bona ori menajera plătite de companie ar fi alte două beneficii pe care le-ar oferi angajatorii români dacă ar avea un buget considerabil mai mare.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 120 de respondenți – manageri de HR, manageri de departament, team leaderi și antreprenori.

Alte beneficii

În anul 2022, pe lângă veniturile din salarii şi prime de sărbători, angajatorii mai pot acordă câteva tipuri de beneficii, pe care le-am prezentat mai jos. Începând cu anul 2023, se vor aplică câteva reguli noi.

Materialul prezentat vizează regulile aplicabile în 2022.

1. Tichete de masă

Valoarea nominală maximală este de 30 lei. Se acordă pentru fiecare zi lucrată. Pentru tichetele de masă se reține de la angajat un impozit de 10%.

2. Cadouri și tichete cadou

Prime de sărbători pot fi sub formă de tichete cadou. Începând de la 1 ianuarie 2022, se pot acordă cadouri și/sau tichete cadou într-o suma mai mare față de anul 2021 (300 lei vs 150 lei), suma care să nu fie supusă nici unei taxe. Concret, în cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile și nu se supun nici contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 300 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel