Primarul Toma anunţă REFERENDUM la Buzău pentru unirea cu Ţinteşti: Potenţial uriaş. Va fi un exemplu pentru toată ţara
Constantin Toma, primarul din Buzău, a anunţat lansarea unui referendum pentru alipirea de municipiu a unei localităţi limitrofe, scopul iniţiativei fiind acela de a se realiza o dezvoltare unitară a zonei, în contextul în care pe acolo va trece şi un tronson de autostradă.
"Este vorba despre unirea municipiului Buzău de comuna Ţinteşti, localităţi care au graniţă comună pe 13 kilometri şi viitoarea autostradă A7, care a fost aprobată de către Guvern, tronsonul Ploieşti - Buzău, va trece exact pe la jumătatea distanţei dintre Ţinteşti şi Buzău. Deci punem în valoare, astfel, şi această autostradă, iar suprafaţa municipiului Buzău aproape că se va dubla, Buzăul urmând a ajunge pe locul şapte în România, de pe locul 24.
Această unire va aduce un potenţial de dezvoltare uriaş şi Doamne ajută să ne iasă. Vom fi la mai puţin de o oră de Bucureşti. În plus, noi avem o supracapacitate de utilităţi în zona industrială a Buzăului, referindu-mă la energie electrică, gaze naturale, apă-canal, cale ferată uzinală, iar acest lucru ne dă un avantaj foarte mare, pentru că zona va deveni foarte atractivă", a explicat, pentru cititorii DC News, primarul Constantin Toma.
Întrebat dacă şi cei din comuna Ţinteşti susţin acest proiect, edilul a răspuns: "Prima chestie pe care am făcut-o a fost să discut la nivelul comunei Ţinteşti despre acest proiect. Am vorbit şi cu toţi angajaţii primăriei, dar şi cu toţi consilierii locali, şi ai PSD-ului şi ai PNL-ului. Toţi au fost de acord că este necesară o asemenea unire. Ultima reformă administrativă a României a fost în anul 1968, este nevoie de aşa ceva pentru că România pierde foarte mulţi bani prin existenţa a foarte multe localităţi mici. Sunt foarte multe UAT-uri care nu se mai pot susţine, la nivel naţional, iar comuna Ţinteşti este una dintre ele. Până la urmă, inclusiv UE finanţează şi încurajează prin proiecte europene zonele metropolitate şi aglomerările urbane".
Când va avea loc referendumul
"Am anunţat deja referendumul, suntem în dezbatere publică, va fi pe data de 3 octombrie, în prima duminică din luna octombrie. Va avea loc în ambele localităţi în aceeaşi zi. Şi comuna Ţinteşti a pus în dezbatere publică proiectul. După dezbaterea publică vom avea şedinţe de Consiliu Local şi la Buzău şi la Ţinteşti, cu aprobarea Consiliului Local cu majoritate simplă se va trece la acest referendum", a explicat primarul Toma.
Proiect susţinut chiar şi de Ilie Bolojan (PNL)
"Trecând autostrada Ploieşti - Buzău chiar pe acolo, prin spatele zonei industriale, unde începe şi comuna Ţinteşti, ne avantajează foarte mult să realizăm această unire. Mai mult decât atât, viitorul drum expres Buzău - Brăila, care va pune în valoare podul care se construieşte peste Dunăre, trece tot pe teritoriul comunei Ţinteşti şi al municipiului Buzău. Acest proiect ar fi şi un exemplu pentru România. Ştiţi că a încercat şi domnul Ilie Bolojan de două ori, a pierdut ultima data, în 2015, la doar 1,6 procente. Inclusiv dumnealui, chiar dacă el e liberal şi eu social-democrat, a spus că va veni şi va face campanie la Buzău pentru acest proiect, fiind un lucru necesar", a mai explicat primarul.
Ce a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă
"A fost încărcată pe sistemul de licitații publice, documentația A7 Ploiești (Dumbrava)-Buzău, pentru validarea de către Agenția Națională de Achiziții Publice. După validarea de către ANAP, licitația va fi publică pe SICAP pentru depunerea de oferte.
Subliniez că licitația este pentru EXECUȚIA LUCRĂRILOR adică efectiv construire.
Proiectul tehnic de execuție este deja făcut și este parte din documentația de licitație. Asta înseamnă că imediat după semnarea contractului, constructorul va putea intra în teren.
Termen de execuție a lucrărilor: 20 de luni.
Autostrada este împărțită în 3 loturi:
1) Nod Dumbrava pe A3 București - Ploiești -> Mizil: 21km
2) Mizil - Pietroasele: 28,35km
3) Pietroasele - Buzău: 13,90km.
Sunt prevăzute 6 noduri rutiere, 42 de poduri/pasaje/viaducte, 4 parcări/spații de servicii și 2 centre de întreținere. Perdele forestiere de-a lungul întregii autostrăzi și stații de încărcare pentru vehicule electrice în spațiile de servicii.A7 este coloana vertebrală a Moldovei, 320km de la Pașcani pâna la autostrada A3 București-Ploiești (Dumbrava), trecând pe lângă Bacău, Adjud, Focșani și Buzău. A7 este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră propus în PNRR.Ne propunem ca până la sfârșitul verii să scoatem la licitație sectorul Buzău-Focșani, iar până la sfârșitul anului Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani", a anuţat, recent, Cătălin Drulă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News